Här ska läderbaggen och hålträdsklokryparen flytta in är det tänkt. De är två särskilt hotade "småkryp", och för deras skull ska de här 2,5 meter höga trälårarna likna murkna ekar.
Det betyder att de 216 träskalen fylls nästan ända upp med ekspån och eklöv. Så får det regna in genom fyra små hål på taket så att innehållet bryts ner och det blir riktigt mojsigt inuti. Som insekterna vill ha det.
– Det är brist på gamla ihåliga träd, förklarar Frida Nilsson på länsstyrelsen i Östergötland. Vi har gjort mindre såna här så kallade mulmholkar i ett antal år, och nu provar vi jättevarianten.
Det är alltså inte bara de hotade skalbaggarna som ska dra nytta av de nygamla trästubbarna. Alla holkar kan bli bostad för fåglar och några utrustas dessutom med inredning för fladdermöss.
Det betyder att varje lår förses med ett rejält fågelholkshål på ena sidan, lagom för starar eller kajor.
– Ibland kan också talgoxar ta en holk med stort hål, säger Frida Nilsson. Vem som vill får flytta in, vi har inga speciella önskemål! Däremot är det en bonus att fåglar kan bo där, för deras träck, dun och grejer som de drar in är bra för insekterna.
En del av holkarna får dessutom ett avlångt ingångshål på andra sidan och inreds med ett antal träskivor på ena halvan.
– Lameller för fladdermöss, berättar Östen Nilsson på Bäck såg i Ödeshög.
Det är de som har fått uppdraget att tillverka holkarna till länsstyrelsen.
– Ett väldigt speciellt uppdrag, säger Östen Nilsson. Vi gör annars mycket emballage till industrier, trälådor till varor som transporteras till kunder runt om i världen.
De flesta holkarna är i furu men 18 stycken görs i ek.
– De håller längre, säger Östen Nilsson och lägger två stadiga spännband runt holkarna, också för hållbarhetens skull.
Holkarna ska bli färdiga under våren, lagom när det är dags för invånarna att ta sina bostäder i besittning, och de ska placeras ut i natura 2000-områden söder om Linköping, väster om Norrköping och i Åtvidabergstrakten.
– De ingår i ett EU-projekt, säger Frida Nilsson, där vi vidtar en mängd olika åtgärder för att rädda de här skalbaggarna. Läderbaggen räknas som en paraplyart, och det betyder att om den får förutsättningar så att den klarar sig, så klarar sig en mängd andra arter också.