– Misstankarna mot mannen har inte på något sätt försvagats under utredningen. Men jag vill inte nu gå närmare in på hur själva brottet har gått till, säger kammaråklagaren Elin Åkerberg som är förundersökningsledare för polisutredningen som fortfarande pågår.

onsdagskvällen den 18 april larmade flera personer SOS och polis om ett pågående bråk i en lägenhet i centrala Ödeshög. Ett vittne som vi talade med har berättat hur hon såg 19-åringen lämna lägenheten, för att sedan återvända. Hon larmade och lyckades på uppmaning från SOS hålla kvar 19-åringen på platsen så att en polispatrull hann fram och kunde gripa honom, trots ett flyktförsök i sista stund.

Vittnet gick sedan in i lägenheten där det misstänkta mordet begåtts.

– Jag möttes av ett blodhav, berättade hon under intervjun.

I lägenheten fanns en man i 50-årsåldern som var svårt misshandlad. Han avled senare av skadorna. Ytterligare en man fanns i lägenheten, också skadad men han överlevde. Männen var enligt åklagaren bekanta med varandra.

Den nu häktade 19-årige mannen är misstänkt för mord och för grov misshandel. I de första förhören nekade han till brott.

– Han har gjort vissa medgivanden, säger kammaråklagare Elin Åkerberg nu.

Åtal mot 19-åringen ska vara väckt senast 18 maj. Elin Åkerberg kommer dock sannolikt att begära förlängning för utredningen och att 19-åringen omhäktas.

Polisen grep ju en misstänkt direkt på platsen. Varför tar utredningen och åtalet ändå lång tid?

– Många personer behöver förhöras och det tar tid. Polisen har hittills hållit ett hundratal förhör för att komma så nära sanningen som möjligt, säger kammaråklagare Elin Åkerberg.

Det fanns bara tre personer i lägenheten, den misstänkte mördaren, den nu döde mannen och den skadade mannen. Vad innebär det för er möjlighet att få en bild av vad som hände?

– Vi har lagt samman olika pusselbitar och bilden börjar klarna. Det finns olika sätt att ta reda på vad som hänt.

Den döde mannens kropp har obducerats. Polisen har gjort flera platsundersökningar och tagit föremål i beslag. Nationellt forensiskt centrum (NFC) utreder nu om det går att säkra spår.

Kammaråklagare Elin Åkerberg är nöjd med polisens insatser för att utreda ärendet.

– Polisen har arbetat på otroligt intensivt och verkligen lagt resurser på att klarlägga vad som hänt, säger hon.