Det var lätt kaotiskt på äldreboendet Solgårdens avdelning Eternellen på torsdagen. In rusade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och statsminister Stefan Löfven, deras politiska sekreterare, säpovakter och ett stort uppbåd från media. Det blev ganska trångt i salen där de boende på avdelningen brukar äta.

Men efter några stela hälsningsfraser och lite information om verksamheten från kommunens representanter så lättade stämningen betydligt när 82-åriga Ewy Lindström tog över.

– Det var roligt att träffa dig. Hur trivs du då i Ödeshög? returnerade hon efter att ha fått samma fråga av statsministern.

Själv trivs hon utmärkt på Solgården dit hon flyttade för ett halvår sedan från en lägenhet i Ödeshög. Men sitt yrkesliv hade hon i Tranås, på kommunens löneavdelning.

– Han som ordnade ATP:n, han gjorde ett bra jobb, tyckte Ewy med tydlig adress till en av Löfvens företrädare och så undrade hon vad han hade för ärende i Ödeshög.

– Vi reser runt i landet och besöker olika platser för att vi tycker att hela landet ska leva, svarade Stefan Löfven och berättade att både han och landsbygdsministern har sina rötter på landsbygden, han själv i Ångermanland och Bucht i Norrbotten.

– Nu fick vi se att ni har det bra här.

– Jajamensan, det kan du skriva upp, svarade Ewy varefter följet drog vidare för att presentera det senaste utspelet inför valet.

Socialdemokraterna vill satsa två miljarder kronor årligen till små kommuner på landsbygden. Ödeshög fick tjäna som exempel som en av de 179 kommuner som skulle mottaga årliga pengar från "Landsbygdsmiljarderna". För kommunens del skulle det handla om 7,9 miljoner kronor per år. Ihop med de redan beslutade så kallade "Välfärdsmiljarderna" blir det 15 miljoner per år till Ödeshög.

Artikelbild

| 82-åriga Ewy Lindström höjde stämningen vid statsminster Stefan Löfvens och landsbygdsminister Sven-Erik Buchts besök på Solgården i Ödeshög.

– Det öppnar möjligheter för oss, menade Johan Collberg, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Ödeshög.

Bland annat tror han att det skulle minska behovet av skattehöjningar inför en kommande ekonomiskt tuffare period.

Artikelbild

| "Statsministern var som vanligt folk. Trevlig", tyckte 82-åriga Ewy Lindströmefter deras samtal.

Anders Karlsson menar att kommunen står inför svårigheter att få ihop ekonomin.

– Jag tycker det var bra som Löfven sa att vi ute i kommunerna är kloka nog att själva bedöma var pengarna ska läggas, säger Anders Karlsson.

Artikelbild

| Madia fick ta emot ett reformförslag från statsminster Stefan Löfven och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Det finns många områden som kan komma ifråga, menar han och nämner kommunikationer, förskoleutbyggnad och bredband, liksom även Solgården där man nu håller på att skapa ett samlat äldrecenter.