Det kallades i programmet för förfest men stämningen var inte minsta trevande när de samlades för att inviga Ödeshögs nya kulturhus Saga.

– Vi måste ju ha en bio här i Ödeshög, sa konstföreningens ordförande Majsa Andersson när hon invigningstalade och fick ett rungande ”Jaaaa!” av publiken.

Men bion är bara en del av allt som detta kulturhus kan rymma. På invigningsfesten i lördags gavs prov på en mängd kulturyttringar med kreativa Ödeshög som upphovsort plus några gästande utifrån.

Artikelbild

| Invigning. Majsa Andersson i Ödesögs konstförening tyckte att det glittrar om Saga.

Musik förstås, men även poesiuppläsning från den aktiva Hästholmenföreningen. Flera av Ödeshögs konstförenings medlemmar hade utställning i husets många stora och små rum, bland dem Majsa själv och Ulla Nyland som från Stockholm bosatt sig i Ödeshög och tycker att det är en inspirerande plats för en bildskapare.

I källaren uppträdde rytm- och dansgruppen Digambara Foré och lyckades få med sig ett gäng ur publiken att dansa på till rytmerna västafrikanskt vis.

– Vi har flyttat från Vadstena till Visjö utanför Ödeshög, berättar Gabriel Szenaszky som är en av medlemmarna i gruppen som räknar med att hålla workshops och kurser i Sagahuset.

I biosalongen, en av få kvarvarande som har balkong, var det smygpremiär med gratis popcorn och biofilmen Kong till starkt reducerat pris.

Artikelbild

| Utställare. Ulla Nyland ställer ut i huset.

Alla turer bakom Sagabion i Ödeshög har Corren tidigare redogjort för. Men nu verkar de mesta av konflikter och beskyllningar ha lagts på hyllan och representanter från filmföreningen Tusen och en natt minglade med kommunens representanter såväl som företrädare för kooperativet Återbruket som lade ner bioverksamheten.

– Nu är det åter vi som visar film i Ödeshög. Det blir varje söndag plus en onsdag i månaden till en början, berättade nye ordföranden Pär-Eric Ståhl som är en av tiotalet entusiaster som kommer att jobba ideellt i biografen.