Hetsigt men engagerat om vägar

Det här är bara början. Den meningen fick Tore Gunnarsson från Vägverket upprepa några gånger. Känslorna kom i svall när framtiden för riksväg 50 och 32 diskuterades.

ödeshög/skänninge2002-06-27 05:01

Utökat samråd. Så kallas de möten som under den senaste veckan har hållits i Motala, Vadstena, Ödeshög och Skänninge. På så sätt hoppas Vägverket kunna samla in synpunkter till den vägutredning som kommer i höst. Den i sin tur är beslutsunderlag för hur den nationella stamvägen mellan E4 och Motala ska gå i framtiden -- på riksväg 50 eller 32.

Medan intresset för frågan var klent i Motala, där endast omkring tio personer var närvarande, har det varit större vid de andra tillfällena. I Vadstena deltog cirka 60 personer, vid det tillfället var de olika möjliga kringfarterna runt Vadstena en stor fråga.

Lugnt i Skänninge

Men om det var hetsigt i Ödeshög i tisdags så var gårdagskvällens möte på biografen i Skänninge desto lugnare. Mötet samlade 30 personer varav flera politiker och kommunala tjänstemän.

På samrådet i Ödeshög på tisdagskvällen kom omkring 30 personer till mötet. Många av dessa tycktes vara på det klara vilken väg som borde byggas ut, och tonen blev stundtals hetsig. Förutom Tore Gunnarsson från Vägverket, sköttes presentationen av konsulterna Bo Asplind och Conny Axelsson.

Färsk utredning

Conny Axelsson håller på att ställa samman en miljökonsekvensbeskrivning som ska ingå i vägutredningen. Han nämnde möjligheten att Omberg-Tåkern kan bli ett Natura 2000-område, EU:s klassificering för värdefull natur, där de bästa av riksintressen och naturreservat kommer att ingå. Det i sin tur kan också påverka vilken väg som väljs till nationell stamväg.

Bo Asplind står bland annat bakom färska utredningen om hur den tunga genomfartstrafiken kan styras om från riksväg 50 till den tiotal kilometer längre sträckan på riksväg 32, den som Corren presenterade förra torsdagen.

Det blev en diskussion om erfarenheten av trafikstyrning. Bo Asplind nämnde försök från utlandet med att sätta taxor på den tunga trafiken och det finns flera metoder att tvinga den tunga genomfartstrafiken över till riksväg 32.

Förslaget att helt sonika förbjuda tung genomfartstrafik på riksväg 50 var mycket impopulärt bland vissa.

-- Va, sa du förbud, ropade en upprörd stämma och fick genast medhåll.

-- Och var går gränsen för det som är genomfartstrafik eller inte? Är det förenligt med EU:s konkurrenslagstiftning? Ska det stå en sheriff vid vägen och kolla? Det här är meningslöst -- folk blir ju förbannade.

Svar på tal

-- Den tunga trafiken ska vi ha bort, så enkelt tyckte en bland de församlade att det var.

Möjligheten att styra om godstrafiken till järnväg istället kom också upp, men fick genast svar på tal.

-- De tågen, de går ju inte ...

-- Visserligen satsas det hårt på godstrafiken på järnväg, men det blir en dyrbar utbyggnad, kontrade Bo Asplind som höll med om att det inte var realistiskt att tro att godstrafiken skulle kunna försvinna från vägarna.

I sitt framtidsscenario räknar Vägverket med att den tunga trafiken ska ha ökat med 40 procent och att den övriga trafiken har ökat med 20 procent till 2010.

Parallella vägar

Dessa siffror blev starkt ifrågasatta, vissa återkom till detta flera gånger, och ansåg att dessa siffror borde sättas högre.

-- Vart ska di ta vägen med en lång, stor skördetröska, undrade en av de närvarande när alternativet av inte bygga ut riksväg 50 kom upp.

Det kan bli tal om parallella vägar på vissa sträckor, men det är inte utrett i detalj ännu, menade Bo Asplind.

Allt blev nog inte sagt denna kväll även om samrådet drog ut på tiden, nämligen i över tre timmar. Trycket på de tre i panelen var stort.

-- Ni sitter med mycket frågor här, men förhoppningsvis kan jag räta ut några frågetecken, sade Bo Asplind när det stundtals hettade till.

Dubbelspåret

En åhörare i Skänninge frågade Tore Gunnarsson om Vägverket har kontinuerlig kontakt med Banverket. Parallellt med denna utredning pågår planering för bygge av dubbelspår av järnvägen mellan Mjölby och Motala och mannen kände till åtminstone ett ställe där det blir mycket trångt.

Tore Gunnarsson svarade att vägsträckningen inte var fastställd i detalj ännu men att det är möjligt att just denna passage blir en hård nöt att knäcka.

Mjölbys kommunalråd Jörgen Oskarsson sade i pausen till Correns utsände att alternativ riksväg 32 är det mest realistiska.

Övriga frågor i Skänninge handlade mest om sammanlänkningen mellan riksväg 32 och riksväg 50 söder om Motala (vid Södra Freberga) och anknytningen till den blivande bron över Skepparpinan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!