– Det är tvivelaktigt om det här är någon lysande affär i dagsläget, men jag gör det inte för att tjäna pengar. Det är väl marginellt som jag bidrar till minskningen av koldioxidutsläppen, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning.

Hans Ström bor med sin familj i Rävskinnshult mitt ute i skogen, men ändå inte längre från allfarvägarna att han vid vissa tider på året, när träden inte är lövbeklädda, hör ljudet från E4-trafiken.

Rävskinnshult 1 (det finns tre ställen i byn) har varit i släktens ägo sedan 1918. Hans Ströms farmor och farfar köpte gården som ligger någon mil öster om Ödeshögs samhälle.

Artikelbild

| Elproduktionen. Beräknas till 10 000 kwh på ett år, så här års blir det ett överskott som säljs till Vattenfall.

När tidningen besöker Rävskinnshult på måndagen råder fullständig tystnad så när som på lite fågelsång. Friden är total och solcellerna på det nybyggda dubbelgaraget med gäststuga på övervåningen ger inte ifrån sig något ljud.

– Fastigheten ligger högt, 275 meter över havet, så vindkraftverk skulle passa bra, men jag vill av princip inte utsätta mina grannar för det buller och framför allt skuggningar som det skulle föra med sig. Där går gränsen, säger Hans Ström.

Vår häpenhet över vad han säger är ytterst begränsad. Det skulle just se snyggt ut om ordföranden för Rättvis vind, som motarbetat allt vad vindkraftverk heter i skogsbygden, själv skulle vilja bygga ett.

Men även om Hans Ström varit ordförande för Rättvis vind ända sedan starten 2009, så medger han att vindkraften har en fördel framför solkraften.

Artikelbild

| Hans Ström. Han medger faktiskt att vindkraften har vissa fördelar framför solceller.

– Vindkraften producerar el året runt, det kan jag inte säga om solcellerna. Det är svagheten. Det blir inte mycket produktion under vintern.

Smärtar det dig att säga detta?

– (skratt)...Nej, jag är inte emot vindkraft, bara den placeras rätt.

Hans Ström drar för all del också fram fördelar som solceller har framför vindkraftverk och då inte bara den yttre miljöpåverkan.

Han pekar på att en investering i solceller är billigare, det krävs inget bygglov och risken för att dra på sig underhållskostnader är betydligt mindre.

I Rävskinnshult är solcellerna monterade på en nyuppförd byggnad som innehåller dubbelgarage och en övervåning för gäster att bo i. Förutom toa och dusch rymmer nybygget också bastu. Hans Ström är gift med en ryska och hon har saknat bastu på gården, i hennes hemland finns en stark bastubadande tradition.