Spelet för de verkligt inbitna

Den som en gång har börjat spela bridge tycks aldrig bli riktigt avvand igen. Man kan alltid bli lite bättre, och det går att spela dygnet runt.

Skänninge bridgeklubbspelarna Britt-Marie och Lennart Einarsson möter Inger och Lars Friborg.

Skänninge bridgeklubbspelarna Britt-Marie och Lennart Einarsson möter Inger och Lars Friborg.

Foto: Susanne Hasselqvist

Hästholmen2019-11-04 20:00

Just dygnet runtspelande är möjligen för de allra mest extrema. På nätet pågår spelet dygnet runt, och där kan vem som helst bli ens medspelare. I verkliga livet är det oftare så att man spelar i par med samma person jämt, kanske rentav den äkta hälften. 

– Det kan bli ett bra team eller ett riktigt dåligt, säger Håkan Gustafsson från Skövde.

Han är tävlingsledare på Ombergs golf resort, där Skänninge bridgeklubb ordnar trivselbridge hela helgen för sjätte året i rad. Bortåt hundra personer sitter och spelar från fredag kväll till söndag eftermiddag, med avbrott i princip bara för mat och sömn.

Det är lugnt och stilla bland borden, samtalen är lågmälda och folk ser allmänt vänliga ut. Men koncentrationen finns där, och nog kan någon bli lite besviken när spelet inte blir som tänkt.

Händer det att folk blir osams när de spelar?

– Ja, det är klart, säger Håkan Gustafsson, fast oftast går det lugnt till.

Ett uselt bridgeteam bestående av ett gift par skulle kunna tänkas sluta att vara ett gift par. Men oftare leder bridgespelandet till att människor möts.

– Den sociala biten är jätteviktig, säger Britt Strandqvist i Skänninge BK. Man träffar så många människor, alla kategorier och alla åldrar.

Det är fullt möjligt att spela nästan alla dagar i veckan utan att åka särskilt långt, åtminstone om man bor i exempelvis Skänninge. Lars och Inger Friborg har bestämt att de på vardagkvällarna ska hålla sig inom en mils radie ungefär, och då kommer de till både Skänninge, Mjölby och Motala.

De båda har varit gifta i åtminstone 53 år och det tänker de förstås fortsätta med. Men bridgen skapade faktiskt en del spänningar när de började spela tillsammans för 15 år sedan.

– Om jag ska rannsaka mig själv, säger Lars med föredömlig ärlighet, så gick jag kanske ut lite hårt i början. Jag spelade i min gröna ungdom och höll upp i 40 år ungefär, men när vi sedan började så tyckte jag att jag kunde det här.

– Hm, säger Inger och ler milt, kanske ligger det något i att en karl ofta tycker att han alltid vet bäst.

– Hur som helst gick vi på kurs, och jag fick revidera min uppfattning, säger Lars. Det var bra. Fast vi diskuterar mycket!

Som så många andra bridgespelare är de väldigt engagerade i spelet och de åker gärna omkring till olika ställen i halva Sverige.

– Vi är som en stor familj, säger Lars Friborg. Det finns inget socialare att syssla med.

Allt är dock inte idyll inom bridgen. Det går såklart att fuska och hemliga tecken mellan spelarna kan vara svåra att avslöja.

– Om man spelar i sin hemmaklubb är risken ändå stor att folk lägger märke till konstigheter, säger Håkan Gustafsson. Men på VM för ett par år sedan var det faktiskt ett par tyskar som klarade sig ett bra tag. De hostade olika antal gånger för att kommunicera färgen till sin medspelare. Dock blev de avslöjade till slut, och diskade.

– Och om Putte Kock sägs det att han placerade cigarren på olika ställen i munnen, beroende på kortens färg!

På Ombergs golf resort är det 47 par som spelar och de kommer från Jönköping i söder till Nora i norr. Det är sjätte allhelgonahelgen i rad som Skänningeklubben arrangerar tävlingen som pågår fredag kväll till söndag vid lunchtid. 

– Första året deltog 28 par. Tävlingen har blivit populärare för varje år, säger Bodil Sjöberg i Skänninge BK, och i år var vi tvungna att sätta stopp för att få plats med alla.

En spännande start på omgången.
En spännande start på omgången.
Skicklighet avgör bridge


Bridge är ett kortspel för fyra personer som spelas med en vanlig kortlek. 

Spelarna mitt emot varandra bildar par.

Alla 52 korten delas ut till de fyra. Det finns alltså totalt 13 stick att vinna.

Varje giv består av två moment: ett där varje spelare kontrakterar sig för ett antal stick och försöker bjuda högst och ett där spelarna försöker vinna "rätt" antal.

Flera varianter är möjliga. 

Det spelar ingen roll om man har ess, kungar, tvåor eller treor – skickligheten avgör vem som vinner.

Karta: Ombergs Golf Resort
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!