"Vi måste ha en lösning inom två veckor"

Jakten på att hitta en ny ägare till konkursdrabbade Ödeshögs mekaniska AB är inne i ett intensivt läge. "Ett ovanligt stort intresse", menar konkursförvaltaren.

Hela personalstyrkan med 60 anställda är uppsagda från den 1 december.

Hela personalstyrkan med 60 anställda är uppsagda från den 1 december.

Foto: Julia Djerf

Ödeshögs kommun2019-11-27 14:00

– Det är bråttom, vi måste ha en lösning inom två veckor, säger konkursförvaltaren Magnus Nedstrand från advokatfirman Delphi.

– Det går bra på så sätt att det är ett ovanligt stort intresse, vill du ha en siffra så kan du skriva att jag har haft kontakt med 5-10 olika företag i branschen.

Konkursförvaltaren har den här veckan inledande samtal med de företag som har visat intresse för att ta över Ödeshögs mekaniska AB efter konkursen den 18 november. Några av företagen har varit intresserade av att ta över verksamheten tidigare när bolaget har varit till salu och nu kommit tillbaka. De flesta har Magnus Nedstrand träffat på plats i Ödeshög, främst för att svara på frågor men också för att gå igenom tillgångarna.

Har någon av kunderna sagt upp några avtal?

– Inte mig veterligen och det är en positiv signal för mig.

Efter konkursen, som blev ett faktum efter ett besked om en skuld på fem miljoner kronor gällande pensionsinbetalningar, har ett preliminärt bokslut för 2019 gjorts. De senaste åren har bolaget på sista raden gått med förlust eller haft nollresultat, men årsredovisningen för det här året visar på en vändning. 2019 har man ett resultat på drygt två miljoner, vilket också är den största vinsten de senaste tio åren. Samtidigt har bolagets omsättning ökat de senaste fem åren. Enligt en värdering som gjordes i augusti 2017 hade bolagets fastigheter då ett beräknat marknadsvärde på drygt 13 miljoner.

– Jag vill bara förhandla med de som vill ta över hela verksamheten, eftersom vi vill att den ska leva vidare. Att prata om att sälja av vissa delar är just nu en icke-fråga, säger Magnus Nedstrand.

Senast på måndag klockan 12 ska eventuella anbud ha lämnats in. I anbudsunderlaget står att en ny ägare ska vara beredd att ta över verksamheten från samma vecka, men processen kan ta ytterligare någon vecka i anspråk innan allt är slutförhandlat.

– Vi har goda odds för att hitta en lösning, samtidigt som jag är medveten om att det här är en verksamhet som har gått i konkurs. Det ställs höga krav på den som tar över för att också kunna driva verksamheten vidare. Det är det som är utmaningen här.

De 60 anställda på Ödeshögs mekaniska AB har sagts upp från den 1 december. Hur många som kan återanställas om eller när en ny ägare tar över är oklart.

Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand och Ödeshögs mekaniskas vd, Jan Dacksjö, har den här veckan möten med de som är intresserade av att ta över som nya ägare.
Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand och Ödeshögs mekaniskas vd, Jan Dacksjö, har den här veckan möten med de som är intresserade av att ta över som nya ägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!