Bärbuskar förgyller trädgården på flera sätt. Bären är förstås huvudnumret och något att njuta av varje år. Men även själva buskarna är dekorativa med sina lummiga bladverk och fina blommor. De kan bli ett effektivt insynsskydd, rama in en köksträdgård eller liva upp en oanvänd yta på tomten.

De är lättodlade och kräver bara lite omvårdnad för att trivas, säger Leif Blomqvist.

Sedan barnsben

Artikelbild

| Jordgubbar planteras i soligt läge och trivs i mullrik, sandblandad jord.

Han har ägnat nästan hela sitt yrkesliv åt bärodling och är författare till många trädgårdsböcker. Intresset fick han som pojke när han följde med sin mormor till marknaden, där hon sålde egenodlade hallon och jordgubbar. I dag driver Leif en plantskola i Pedersöre i Finland, på samma breddgrad som Umeå.

Att odla för eget bruk är högaktuellt och där ingår frukt och bär naturligtvis, säger Leif som upplever att intresset ökar.

Bärskörden blir ofta riklig och är enkel att förvara. Antingen genom att frysa frukterna, eller så kokar man sylt, marmelad och gelé av dem. Bäst ur hälsosynpunkt är att äta dem som de är. Förutom näringsämnen som vitaminer och mineraler innehåller alla bär stora mängder antioxidanter och fibrer.

Vi har ideala förhållanden för just bärodling här i Norden. Kyliga nätter och långa dagar med sol gör att de blir extra söta och rika på antioxidanter, förklarar Leif.
Artikelbild

| Jordgubbar planteras i soligt läge och trivs i mullrik, sandblandad jord.

Nya sorter

I butikernas hälsosortiment finns ett rikt utbud av så kallade ”superbär”. Gemensamt är att de ofta har exotiska namn, har transporterats hit från andra sidan jorden och kostar skjortan. Men varför köpa acai-, goji- och inkabär när du kan plocka jordgubbar, hallon- och vinbär gratis?

Artikelbild

| Bärbuskar går ofta att placera lite varstans på tomten. De kräver inte särskilt mycket underhåll för att trivas och ge rikligt med nyttiga och goda bär.

Vill man ändå testa något nytt finns det flera sorter att välja bland. Leif Blomqvist berättar att det händer mycket på bärfronten just nu. Flera nya, härdiga sorter av blåbärstry, saskatoon och havtorn har börjat saluföras.

Blåbärstry är nog min favorit bland nyheterna.
Artikelbild

| Mogna svarta vinbär.

Den ger avlånga, blå frukter som smakar som blåbär men med något mera sting och sötma. Busken är robust och trivs lite varstans, men vill du ha mycket bär bör den få sol.

Vintertåliga

Artikelbild

| Leif Blomqvist är bärentusiast och driver egen plantskola i Pedersöre i Finland. Han är också författare till en mängd trädgårdsböcker.

Blåbärstryet mognar tidigt och fortsätter att ge bär fram till mitten av juli.

De är mycket vintertåliga och fungerar utmärkt upp till zon 7–8. Vi råkade ut för en köldknäpp mitt i blomningen med sex minusgrader, men det gick utmärkt. Det kommer bär precis som vanligt, säger Leif.
Artikelbild

| Svarta vinbär.

Saskatoonbäret, eller bärhäggmispel, påminner även det om blåbär, men med smak av mandel. Bäret har sitt ursprung i Nordamerika och var en viktig föda för den amerikanska ursprungsbefolkningen. Enligt Klamathindianernas skapelseberättelse föddes människan ur saskatoonbuskarna, berättar Leif.

Då förstår man vilken betydelse de hade.
Artikelbild

| Jordgubbar.

Enkönad

Havtorn är en urgammal växt. På senare år har man korsat fram varianter utan taggar och med mer lättplockade bär. Det har gett ett uppsving. Med havtorn gäller det att få med sig både en han- och honplanta hem för att få fart på bärproduktionen. De pollineras med vindens hjälp.

Artikelbild

| Hallon.

Fördelen med de nya sorterna är att bären är lättare att plocka och att busken nästan är helt fri från taggar. Dessutom klarar de stora temperaturskillnader, säger Leif Blomqvist.

Det är upplagt för hälsosamt självplock i trädgården i sommar.