Skottdramat inträffade under den pågående vitlöksfestivalen i Gilroy, knappt fem mil sydost om San Jose. Den årliga tredagarsfestivalen höll på att avslutas på söndagen när en beväpnad man började skjuta urskillningslöst in i folkmassan.

Jag såg honom skjuta hej vilt i alla riktningar. Han siktade inte på någon speciell, säger Julissa Contreras, som bevittnade skottlossningen, till tv-kanalen NBC.

Tre personer dödades

Artikelbild

| Poliser i närheten av brottsplatsen.

Tre personer, varav två barn, dödades när skytten öppnade eld. Det rör sig om en 6-årig pojke, en 13-årig flicka och en man i 20-årsåldern, sade Gilroys polischef Scot Smithee vid en presskonferens på måndagen. Flera personer skadades dessutom under dramat.

Vi har inget motiv, sade Scot Smithee.

Polisen ingrep snabbt och sköt gärningsmannen, en 19-årig man, till döds.

19-åringen hade tagit sig in på området genom att klippa upp ett stängsel och på så sätt undvikit metalldetektorerna som fanns vid festivalens entré.

Artikelbild

Han var beväpnad med ett automatvapen som han köpt lagligt i delstaten Nevada tidigare i juli månad, berättade Smithee.

Polisen utreder också uppgifter om att ytterligare en person kan vara inblandad i skottlossningen, men har inte gjort några ytterligare gripanden.

Liberala vapenlagar

Kaliforniensenatorn Kamala Harris, demokratisk aspirant inför presidentvalet 2020, kommenterade dådet på Twitter.

"Tacksam för de patruller som är på plats i Gilroy. Mina tankar går till dem som skadats av detta meningslösa våld", skriver hon.

Dödliga masskjutningar inträffar ofta i USA, ett land vars liberala vapenlagstiftning gör det enkelt att skaffa avancerade skjutvapen. De senaste årens många skolskjutningar har väckt en diskussion om skärpningar av lagarna, men frågan är infekterad och olika försök att begränsa tillgången till vapen brukar stoppas.