Systembolaget har tre stora, säsongsbundna ölsläpp: julölen, påskölen och oktoberfestölen. I ärlighetens namn är väl oktoberölen den minst intressanta av de tre. Huvudparten består av relativt likartade, ljusa lageröl från de stora tyska bryggerierna.
Men de svenska småbryggerierna bjuder på lysande undantag, och årets testvinnare är definitivt ett sådant.
Oktoberfestöl är en kvarleva från den tid då man enligt tysk lag inte fick brygga öl under årets varma månader. Då bryggdes i stället stora mängder i mars och lagrades i kalla källare. När det i slutet av september åter blev tillåtet att brygga ordnades fester för att dricka upp det som fanns kvar av marsölet – märzen. Den mest kända festen, oktoberfesten i München, har hållits varje år sedan 1810.
Oktoberfestölet var ursprungligen ett mörkt lageröl, men nuförtiden är ljus lager vanligast och det förekommer även veteöl och ale på oktoberfesterna.
Systembolaget har i år 18 oktoberfestöl i sitt sortiment. Här är mina favoriter.
Bästa oktoberfestölen 2016
1 Oktoberfestlig Ängöl (5,8 %, 50 cl, 29:90 kr). Testets överlägsna vinnare kommer från Kalmar. Ljust lageröl som är fylligt, smakrikt och lättdrucket på samma gång. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Måste tyvärr beställas (flaskvis), men gör det! Uppdatering: Den första leveransen från bryggeriet tog slut i ett nafs (de två allra sista exemplaren köpte jag för övrigt själv) men i mitten av nästa vecka går det att beställa igen.
2. S:t Eriks Oktoberfest Helles Organic (5,6 %, 33 cl, 20:90 kr). Karaktärsfull ljus lager som bjuder på kryddor och aningens smak av citrusskal. Ekologiskt.
3. Oktoberfest 1810 (5,9 %, 50 cl, 27:90 kr) Vill du ha ett lite mörkare och sötare oktoberfestöl är det här ett bra val. Från Göteborgs Nya Bryggeri, ett av de bästa av alla nya bryggerier. Beställningsvara. Uppdatering: Även denna öl sålde slut under förmiddagen, ny leverans väntas på tisdag eller onsdag enligt bryggeriet.
4. Lakefront Oktoberfest Lager (5,8 %, 35,5 cl, 20:90 kr). Bärnstensfärgad amerikanare med en trevlig russinsötma. Uppges vara kosher för den som är intresserad av sådant.
5. Samuel Adams Octoberfest (5,5 %, 35,5 cl, 20:90 kr). En gyllene medelväg mellan ettans och tvåans ljusa friskhet och treans och fyrans mörkare, sötare toner.
Budgetalternativ
Spaten Oktoberfestbier (5,9 %, 50 cl, 21:90 kr). De tyska oktoberfestölen kostar alla en dryg tjuga per halvliter. Ingen av dem är särskilt upphetsande, men ska jag plocka ut en blir det Spaten. Ren, felfri och lättdrucken.
Alkoholfritt
Systembolaget erbjuder Paulaner Hefe-Weissbier som alkoholfritt oktoberfestalternativ, men den tycker jag man gör klokast i att undvika. Välj hellre klassiska Weihenstephaner (0,4 %, 50 cl, 13:90 kr) – eller ännu hellre riktigt goda Clausthaler Zwickl (0,4 %, 50 cl, 13:90 kr).
Andra goda ölnyheter 1 september
Aecht Schlenkerla Rauchbier (5,1 %, 50 cl, 26:90 kr). En gammal favorit gör comeback i fasta sortimentet. Har du aldrig smakat rököl är det dags nu. Drick den till isterband (allra helst Hugos från Örserum) och du är i himlen. Helles Schlenkerla Lagerbier (4,3 %, 50 cl, 23:90 kr) som släpptes i tillfälliga sortimentet i augusti är mindre rökig men minst lika god.
Backens Bästa Bitter (4,3 %, 33 cl, 14:40 kr) och Backens Mild Ale (3,8 %, 33 cl, 14:40 kr). Lilla Skellefteå Bryggeri har lyckats få in två öl i fasta sortimentet. Båda är mjuka, milda, och trevliga i brittisk stil med måttlig alkoholstyrka. Prisvärt.
Mikkeller Ambler (0,3 %, 33 cl, 16:90 kr). Ingen kan göra alkoholfritt öl som Mikkeller. Ambler är en en röd, riktigt god ale med havremalt.
Pålitliga Nils Oscar släpper två riktiga läckerbitar i beställningssortimentet. Celebration Barley Wine 2015 (9,9 %, 33 cl, 35:90 kr) är ännu lite spritig och spretig men har potential att bli fantasiskt med något års lagring. Urläckra Scotch Alen Pandemonium (7,4 %, 33 cl, 23:90 kr) kan drickas omgående.
Omnipollo Fatamorgana (8 %, 33 cl, 36:90 kr). Massor av fruktig humlesmak men återhållen beska. Grymt bra. Beställningssortiment.
Ritterguts Gose (4,7 %, 50 cl, 38:60 kr). Gose är en öltyp som varit nästan utdöd men som fått ett uppsving på sistone. Ritterguts är en klassiker i sammanhanget. Salt och syrligt öl som kan kännas konstigt för ovana smaklökar, men ge det en chans – det är jättegott! Släpps 2 september i (alltför) liten upplaga.
Kinn Skoddehav (6,5 %, 75 cl, 59:90 kr) är en norsk IPA av yppersta klass. Tung, stor och snygg flaska gör den till en bra gå bort-present. Släpps 16 september.
Buxton Extra Porter (7,4 %, 33 cl, 39:90 kr). Ett öl för kaffeälskaren, med tillsatser av kakao, vanilj och kaffe i en ovanligt lyckad kombination. 16 september.
Nytt bryggeri i Motala
Fors Bryggeri är än så länge ett rent fritidsprojekt signerat Motalaläraren Patrik Fors.
I somras kom de två första ölen från minibryggeriet, en pilsner och en amerikansk ale, och nu släpps inte mindre än tre till: en irish ale, en brown ale och en IPA.
Resultatet är inte alls dumt, även om jag personligen gärna skulle se att Fors tog ut svängarna lite mer: mörkare malt i brunölen och mer humle i IPA:n till exempel. Nu blir resultatet i mitt tycke en aning slätstruket - men gott är det och projektet ska bli spännande att följa. Bäst av de fem tycker jag att Brunnsvik Motala APA är, riktigt smaskig.
Den som vill köpa får bege sig till Systembolaget i Motala. Samtliga kostar 22:50 kronor för 33 cl.
Några öltrender
Bryggeriexplosionen. Det fortsätter att poppa upp nya bryggerier i Sverige – mer än ett i veckan faktiskt. I dag har Sverige runt 250 kommersiella bryggerier, 230 fler än på 1990-talet. Dock är det en bit kvar till rekordåren i slutet av 1800-talet då det fanns över svenska 500 bryggerier
Frukt och bär. Länge en smal nisch som belgarna fick ha för sig själva. Nu har var och varannan bryggare ett öl med ingredienser som hallon, blåbär, vinbär, mango eller passionsfrukt. Ofta är frukten tillsatt i ett suröl, en annan stark trend.
Mindre alkohol. I flera år tävlade de nya bryggerierna om vem som kunde klämma in mest humle och alkohol i sina öl. Sedan insåg de att det inte gick att dricka särskilt mycket av sådana öl. Nu är det populärt att göra lite svagare öl, till exempel så kallad session-IPA eller rentav folköl på 3,5 procent.
Ekologiskt. Andelen öl som är ekologisk har mer än fördubblats i år jämfört med i fjol. Runt 6 procent av det sålda ölet på Systembolaget är nu ekologiskt. En bit kvar till vinet dock, där 19 procent är ekomärkt.