Vintern är äntligen över och nu gömmer jag alla tunga, mörka öl längst in i matkällaren. Där kan de ligga och mogna till hösten. I dag tipsar jag om några lätta, fräscha öl att möta våren med.
Timmermans Kriek Lambicus, nr 1685
4,0 %, 25 cl, 17:90 kronor, Belgien.
Många har fördomar mot körsbärsöl – men testa! Läckert och enkelt som fördrink, gärna med några bär i. Inte helt fel till desserten här intill heller, faktiskt. Timmermans Kriek är i grunden en spontanjäst, sur lambic, men rejält sötad med socker och körsbärssaft. Tycker du om denna kriek finns det bättre, dyrare varianter i beställningssortimentet.
Weihenstephaner Hefe, nr 1526
5,4 %, 50 cl, 21:90 kronor, Tyskland.
Ett ljust veteöl på en solig uteservering – då är det vår. Weihenstephaner Hefe är dessutom jättegott till starkt kryddad mat som tandoorikyckling. Bryggs av bayerska Weihenstephan som bryggt öl sedan 1040 och är ett av flera bryggerier som tvistar om titeln världens äldsta.
Oppigårds Amarillo, nr 1442
5,9 %, 33 cl, 20:30 kronor, 20:30 kronor, Sverige.
Oppigårds är ett pålitligt bryggeri och Amarillo är en av mina favoriter. Så kallad single hop, det vill säga kryddad med bara en sorts humle – amerikanska amarillo. Det ger en fräschör som känns riktigt vårlig – och dessutom är etiketten ljusgrön. Testa till betorna med ädelost.
Budvar, nr 1353
5,0 %, 33 cl, 12:90 kronor, Tjeckien.
Pengarna ska räcka till mycket så här års och då är det bra med ett budgetalternativ. Budvar är en klassisk tjeckisk pilsner som i mitt tycke är bättre än storsäljarna Urquell och Staropramen. Passar till det mesta och är därmed ett perfekt basöl att ha hemma i kylskåpet. Ett av Systembolagets mest prisvärda öl alla kategorier.