Det kallas för scout view och är ett ettårigt samarbete mellan söktjänsten Google och Scouterna om att göra den svenska naturen mer tillgänglig. Precis som att man numera kan titta hur det ser ut längs världens snart sagt alla gator och vägar ska man kunna vandra virtuellt även på stigar och vandringsleder, är tanken.
På sådana platser kommer inte Googles bil med kamera på taket fram, och därför tar man hjälp av scoutrörelsen som rör sig ute i skog och mark.
– Ett gäng av mina scouter var ute och gick i måndags och tisdags förra veckan, berättar scoutledaren Rasmus Ringdahl vid S:t Lars scoutkår i Linköping.
Resultatet kan ses om man går in på Googlemaps och zoomar in på norra Omberg. Mellan höjden över Anudden och Drottning Ommas borg, nära Borghamn, finns en sträcka som dokumenterats av fem scouter från S:t Lars.
– Tyvärr hade de lite tekniska problem med kameran, så hela vandringen runt norra delen av Ombergsleden blev inte registrerad, säger Rasmus Ringdahl.
Scouterna hade en enklare form av kamera som fästs på en hjälm. Den riktiga 360-kameran som är en ställning som bärs som en ryggsäck, var utlånad på annat håll dessa soliga höstdagar.
På Googlemaps kan man nu följa en bit av leden genom en ganska snårig slyskog men med fin utsikt över sjön. På södra delen av berget finns redan en vandringssträcka genom ekoparken dokumenterad genom privata initiativ. Bland annat kan man utan att anstränga sig det minsta gå från Hjässatorget upp till utsiktstornet på Hjässan, 190 meter över Vätterns vattenyta. Även hela den så kallade Älvarumsleden upp till Storpissan och tillbaka längs sjön kan vandras virtuellt.
Caroline Thunved som är kommunikationschef på Scouterna säger att detta samarbetsprojekt kommer att hålla på under ett år.
Hon menar att det här projektet inte bara handlar om att hjälpa till att sprida bilder och information. Det ska också vara roligt att göra det.
– Det är en perfekt matchning och samarbetet med Google Sverige är superkul. Scouter i kårer över hela landet är delaktiga och har själva valt ut sina favoritplatser och stigar, skogar, vattendrag, berg och ängar, säger Caroline Thunved.
Hon beklagar att utrustningen krånglade för Linköpingsscouterna.
– Men de kan få låna utrustningen igen om de vill, säger hon.
– Roligt att vi kan låna den en gång till. Det ska nog gå att kartlägga resten av leden under senhösten, meddelar Rasmus Ringdahl i ett sms.