– Det är så klart ett bakslag men inte helt oväntat, säger Lotta Andersson, ställföreträdande chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Det är en tjur från samma besättning som först upptäcktes ha mjältbrand. Tjuren har dock inte betat i samma område som något av de andra smittade djuren.
– Vi har vaccinerat alla djur som gått på samma bete som de djur som dött av mjältbrand, säger Lotta Andersson. Vi vaccinerar nu hela besättningen och prioriterar djuren efter hur stor smittrisken är.
Personal från Länsstyrelsen Östergötland, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg. Smittspårning för att hitta smittkällan pågår och alla områden där smittade djur har befunnit sig hålls avspärrade.
– Vi har inte kunnat spåra smittkällan, vilket är frustrerande förstås, så vi höll andan och hoppades att det inte skulle bli fler fall men förstod att risken fanns, säger Lotta Andersson, ställföreträdande enhetschef vid Jordbruksverket, till TT.
Myndigheten uppmanar vandrare och andra besökare ska hålla sig utanför de spärrade områdena. Dels för att minimera risken för smittspridning, och dels för att inte störa saneringsarbetet.
Totalt har nu fyra fall av mjältbrand konstaterats på två olika gårdar vid Omberg i Östergötland.