– Vi införde modellen i ett område i Ryd för cirka 15-17 år sedan, säger Mikael Carlsson, informationschef vid kommunala bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping.
Stångåstaden sålde sedan de aktuella fastigheterna. Idag står Graflunds för fastighetsförvaltningen.
Anitha Wretling är informations- och kommunikationschef hos Graflunds. Hon berättar att systemet med betaltvätt förhandlades bort för flera år sedan. Några orsaker var att modellen krävde mycket administration och att hyresgästerna var missnöjda med den. Numera ingår fri tvättstuga i hyran för alla, berättar Anitha Wretling.
Enligt Mikael Carlsson förekommer inte betaltvättsystem i något annat område i Stångåstadens bestånd. Det finns i nuläget heller inga diskussioner om att införa det.
Men i Örebro började man med den här modellen 1 mars. Då sänktes hyran för de boende i Örebrobostäders 670 lägenheter i Oxhagen i Örebro med en krona per kvadratmeter och månad. Men samtidigt måste hyresgästerna börja betala för att använda tvättstugan. Systemet innebär att hyresgästen betalar för den faktiska elförbrukningen under tvättiden, vilket blir cirka 4 kronor per tvätt.
– En del tvättar otroligt mycket, andra tvättar väldigt sparsamt. Vi tror att många kommer att uppleva att de får en möjlighet att påverka sin hyra, säger Linus Larsson, miljöchef på Örebrobostäder.
Tanken är att locka folk att tvätta mer energisnålt genom att fylla maskinen och hellre välja torktumlaren.
– Torkskåpet är den största elboven, säger Linus Larsson.
Tvättstugorna står för hela 15 procent av Örebrobostäders totala elförbrukning.
Hyresgästföreningen, som varit med i förhandlingarna, är positivt till liknande lösningar.
– Bara det blir schyssta villkor. Det ska vara ett rimligt pris för att få tvätta, hyran ska sänkas motsvarande och systemet måste fungera i praktiken, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Om syftet är att spara el bör fastighetsägaren också se till att själva maskinerna är energisnåla.