Linköpingspolis får pris för kampen mot narkotika

Magnus Skoglund, kriminalinspektör vid polisens gatulangningsgrupp i Linköping, har fått årets polisstipendium av Svenska Carnegieinstitutet.

Foto:

ÖREBRO/LINKÖPING2007-05-07 00:00

Stipendiet på 25 000 kronor delades ut i samband med Svenska narkotikapolisföreningens årskonferens i Örebro. Det hade Magnus Skoglund ingen aning om i förväg och han lurades dit som föredragshållare.

- Egentligen hade jag inte tid att vara med och något föredrag blev det inte. Priset kom som en chock för mig, det är det finaste vi som jobbar inom rättsväsendet kan få. Jag är jättestolt över att vi på gräsrotsnivå uppmärksammas och det är ett erkännande för hela gruppen för att det vi gör ligger rätt i tiden, säger Magnus Skoglund.

Jättestolt gräsrot

Han är gruppchef för Linköpings gatulangningsgrupp med fyra anställda och sedan 2003 har de utvecklat vad som nu börjat kallas Linköpingsmodellen. Han är nu inne på sitt nionde år som narkotikabekämpare och har varit polis sedan 1990.

- Det unika för oss är nog att vi på mycket låg misstankegrad gör hembesök ihop med socialens råd och stöd för att tillsammans med föräldrarna få ungdomar att lägga korten på bordet. Det traditionella sättet att gå på drogtecken och symtom fungerar inte på ungdomar som inte är vanemissbrukare. Vi kommer alltid in för sent, men ska försöka göra det så tidigt som möjligt innan det hunnit gå helt snett för ungdomarna, säger han.

Kollar chattandet

Magnus Skoglund får stipendiet för att han utvecklat en lokal metod för bekämpning av narkotikabrott, bland annat genom att hålla uppsikt över ungdomars chattrum på internet, men också genom att vistas i missbruksmiljöer och ha nära förbindelser med kända missbrukare. Steg för steg jobbar sig gatulangningsgruppen fram till skäliga misstankar som kan leda till ingripanden.

Kanske till Kina

"Modellen kräver vaksamhet, inlevelse och kunskap, men visar också på hur lokalt arbete bidrar till att utveckla nya sidor av narkotikapolisarbetets professionalitet", skriver Svenska Carnegieinstitutet i sin motivering. Syftet med stipendiet är att ge polismän möjlighet till studier och forskning i frågor som rör narkotikaproblem. Men hur Magnus Skoglund ska använda prissumman har han ännu inte hunnit fundera ut.

- Det blir studieresor till andra länder. Kanske till Kina för att se hur man hanterar de dopingprodukter som väller ut över övriga världen därifrån, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!