Efter valet 2014 var situationen liknande det vakuum som uppstått i den här mandatperiodens val, nämligen att inget av blocken har majoritet. Då blev det en något otippad konstellation över blockgränserna när Socialdemokraterna ingick koalition med alliansens forna regeringskompisar: Centern och dåvarande Folkpartiet, numera Liberalerna. Men i år ser det inte ut att räcka för att fortsätta regera i fyrklövern. I skrivande stund har de fyra partierna tillsammans 48,1 procent av rösterna.

På onsdag natt eller torsdag morgon förväntas det slutgiltiga resultatet bli klart. Och därefter kan förhandlingarna mellan partierna dra igång. Då måste även partierna ha utsett vilka personer som ska bli företrädare. Som vi tidigare har berättat så kliver samtliga gruppledare i de fyra partier som i dag utgör majoriteten av sina uppdrag i regionen. Inom Socialdemokraterna har vice gruppledare Kaisa Karro, som även är vice ordförande i partidistriktet, tagit över rollen tills vidare.

– Alla inväntar den slutgiltiga räkningen av rösterna och efter det kommer vi i de olika partierna prata med varandra för att se vilka alternativ som finns att bilda majoritet från olika håll, säger hon.

Artikelbild

Inför detta ska partierna ha utsett vilka som ska sitta med i förhandlingsgrupper vilket inte behöver vara gruppledare eller personer som finns i korridorerna i dag, berättar Kaisa Karro.

Påverkas arbetet av att alla slutar i regiontoppen?

– Inte just nu eftersom alla finns kvar i dagarna nu och har ett ansvar, men i eventuella förhandlingar och eventuella bildande koalitioner så är det så klart att personkemi också är viktigt.

Om personkemin skär sig, kan det påverka vilken politik man kan tänka sig att samarbeta med?

– Det viktigaste är att man hittar en politik som man kan ha som grund att stå på. Men att fungera i en grupp är också viktigt när man samarbetar, säger Kaisa Karro.

Det första regionfullmäktige hålls den 15 oktober. Den 6 november hålls ett extra regionfullmäktige för att partierna ska hinna utse företrädare. Då ska den nya regionstyrelsen ta över inför det första sammanträdet den 8 november.

De övriga nämnderna blir intakta fram till årsskiftet för att sedan överlämna till de nya konstellationerna 1 januari 2019.