-- Det här är naturligtvis jätteroligt! När man verkar i obygden är det inte lätt att få uppmärksamhet, säger Bobo Hermansson, som är ordförande i Ydre Riskteater. Han var även med och startade verksamheten 1985.
-- Vi har inte diskuterat vad vi ska göra med pengarna ännu, men det finns väldigt gott om hål att stoppa sådant i. Det är meningen att bidrag ska gå till att utveckla verksamheten och göra den bättre, berättar han.
Idag har Ydre Riskteater omkring 75 aktiva och passiva medlemmar, beroende på uppsättningar och cirklar. I snitt arbetar föreningen med en uppsättning per år.
Det ordnas även cirkelverksamhet för barn och tonåringar, där de får de lära sig dans och teater, i huvudsak det sistnämnda.
Kulturstipendiet har delats ut sedan 1985. Helli Martinsson arbetar som ombudsman på ABF Östergötland och hon berättar att de fick in fyra nomineringar i år.
De nominerade var så bra att det blev en väldig diskussion innan studieförbundet bestämde sig för vinnaren.
-- Att en så liten ort långt borta i ingenstans kan göra så enorma prestationer är kul att se. Det är så mycket människor, unga som gamla, som hjälper till med produktionen, säger Helli.
Motiveringen till att Ydre Riskteater belönas baseras delvis på pjäsen "Little shop of horrors", som teatern satte upp förra året och kommer att spela i år igen.
-- Det här är jättekul, dels för att man uppmärksammar detta och 10 000 är ju alltid välkommet eftersom föreningen är fattig som så många andra, säger Andreas Nilsson som är producent, regissör och den drivande personen vid större projekt.
Stipendiet på 10 000 kronor delas ut på ABF Östergötlands årsmöte den 3 april. Årsmötet hålls på Brigaden konferens i Linköping. "Little shop of horrors" spelas upp vid tre tillfällen i Kinda kommun 7-9 maj.