Deltavarianten – som tidigare kallades för den indiska virusvarianten – är mer smittsam än de tidigare virusvarianterna. Dessutom kan den ge upphov till ett allvarligare sjukdomsförlopp.
Så sent som i förra veckan uppgav smittskyddsläkare Britt Åkerlind att sammanlagt sju fall av den mer smittsamma deltavarianten upptäckts i Östergötland. Hon varnade dock för att fler fall troligen skulle upptäckas. Och så har det blivit.
På torsdagen uppgav biträdande smittskyddsläkare, Karin Festin, att sammanlagt 57 fall av deltavarianten nu har konstaterats i länet. De senaste fallen har upptäckts genom så kallad sekvensering under vecka 24, 25 och 26.
– Det tar ett tag att sekvensera alla positiva provsvar, så vi vet inte hur läget ser ut i realtid. Men i nuläget räknar vi med att ungefär 50 procent av alla som testar positivt i Östergötland har deltavarianten. Det är troligt att den kommer att bli den dominerande varianten, på samma sätt som den håller på att bli dominerande i hela Sverige och även internationellt.
Regionen har genom smittspårning kunnat slå fast att en del av de östgötar som smittats av deltavarianten följde Sveriges matcher i fotbolls-EM på plats i Ryssland.
– Vi har flera konstaterade fall där personer har varit i Sankt Petersburg för att se Sveriges matcher, säger Festin.
Det svenska landslaget spelade två matcher i Sankt Petersburg – mot Slovakien den 18 juni och mot Polen den 23 juni.
– Personer som har smittats i Sankt Petersburg har sedan smittat personer i sin närhet, som familjemedlemmar, säger Karin Festin och fortsätter:
– Vi har också sett att deltavarianten har spridits i samband med en del privata fester som hållits i länet.
Ännu så länge har inte deltavariantens spridning i länet lett till att fler smittade behöver sjukhusvård. Enligt regionen är det framför allt bland yngre personer, mellan 10 och 40 år, som deltavarianten har spridit sig.
– Vi har väldigt få personer över 50 år som har smittats. Och det beror sannolikt på att så många i de äldre åldersgrupperna är fullvaccinerade.
Karin Festin uppmanar alla östgötar att även i fortsättningen tänka på att hålla fysiskt avstånd och att vara hemma vid sjukdom.
Ännu så länge har 267 393 personer i länet fått den första dosen vaccin. Det motsvarar 72,2 procent av den vuxna befolkningen. 173 725 personer har även hunnit få den andra dosen, vilket motsvarar 46, 9 procent av alla östgötar över 18 år.
Vid lunchtid på onsdagen uppgav regionen att 14 smittade patienter vårdades på länets sjukhus, varav två inom intensivvården. På torsdagen hade antalet patienter med covid-19 minskat till 12. Fortfarande vårdades dock två smittade patienter på iva.
På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen åtta smittade patienter, varav två på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades fyra patienter med covid-19 på vårdavdelning. På lasarettet i Motala vårdades ingen smittad patient.
Sedan pandemin började har 42 073 personer i länet testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 12 personer på ett dygn.
Regionen rapporterade inga ytterligare dödsfall på torsdagen. Sedan utbrottet började har 680 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.