103 regionanställda protesterar: "Helt meningslöst"

Möjligheten för privata gynekologimottagningar att etablera sig i Östergötland har gjort att administrationen på kvinnoklinikerna i länet har ökat. Nu protesterar 103 medarbetare mot förändringen. "Det är oförsvarligt och helt meningslöst", säger specialistläkaren Anna Karlsson.

Kvinnohälsan i centrala Linköping är en del av kvinnokliniken. Nu protesterar 103 medarbetare, från länets samtliga kvinnokliniker, mot en ökad administration.

Kvinnohälsan i centrala Linköping är en del av kvinnokliniken. Nu protesterar 103 medarbetare, från länets samtliga kvinnokliniker, mot en ökad administration.

Foto: Dennis Petersson

Östergötland2024-04-16 05:00

Under 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att ett så kallat vårdval skulle införas inom gynekologiområdet i Östergötland. Den 1 mars 2024 trädde vårdvalet i kraft och gör det möjligt för privata aktörer att, utöver Region Östergötlands egna kvinnokliniker i Linköping, Motala och Norrköping, etablera gynekologimottagningar. Nu har det visat sig att förändringen innebär en ökad administration för medarbetarna på kvinnoklinikerna – trots att det ännu inte är någon privat aktör som har etablerat en gynekologimottagning.

undefined
Anna Karlsson, specialistläkare på kvinnokliniken i Linköping och Motala, är initiativtagare till protestlistan.

Med anledning av detta har 103 medarbetare på kvinnoklinikerna valt att skriva under en protestlista som skickats till ansvariga politiker.

– Sen vårdvalet kom har vi fått en helt ny administrativ arbetsuppgift som inte tillför något för någon – förutom möjligtvis systemet eller personer högre upp i organisationen. Jag tycker att det är oförsvarligt att lägga på vårdpersonal administrativt arbete som inte behövs eller som inte på något sätt gagnar våra patienter, säger Anna Karlsson som är specialistläkare på kvinnokliniken i Linköping/Motala.

Den nya administrativa uppgiften kan tyckas liten. Varje gång en patient bokas in på någon av kvinnoklinikerna ska personalen "bocka för" om patienten omfattas av vårdvalet. Orsaken är att vårdvalet har en egen budget på 37 miljoner kronor som ska delas mellan regionens kvinnokliniker och de privata aktörerna.

– Det är inte så svårt att göra själva klickandet, men varje gång måste man tänka efter om det är vårdvalsvård eller inte. Man kanske måste söka information någonstans och sen ta beslut. Vi fattar så väldigt många beslut varje dag och att lägga till ett helt onödigt beslut tar tankekraft, energi och tid. Det är inte rimligt, säger Anna Karlsson och fortsätter:

– Det här görs alltså 100-tals gånger om dagen och även Kvinnohälsan, som utför mödrahälsovård som inte ingår i vårdvalet, måste också göra det här varje gång en patient bokas för besök eller telefontid. Det är en groende irritation bland medarbetarna kan man säga.

undefined
Kvinnoklinikerna finns i Linköping, Motala och Norrköping, och Kvinnohälsan i centrala Linköping är en del av verksamheten. Med det nya vårdvalet som infördes 1 mars har administrationen för medarbetarna ökat.

Hur tycker du att uppgiften ska lösas istället, om nu vårdvalet ska finnas?

– Om politikerna tycker att det är vårdpersonal som ska genomföra den här bedömningen finns det inget bra sätt att göra det på. Den som vill ha uppgiften och som är intresserad av svaret borde väl göra bedömningen?

– Personligen tror jag inte att vårdval hjälper till att lösa det problem som det är tänkt att lösa. Argumentet är bland annat att öka tillgängligheten – men vi utbildar blivande distriktsläkare här hos oss och de kan bedöma vanliga gynekologiska problem. Då tycker jag att hälsoproblem som kan handläggas i primärvården ska handläggas av våra kunniga kollegor i primärvården, fortsätter Anna Karlsson.

undefined
Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, anser att den administrativa arbetsuppgiften är nödvändig. "Vi tror att vårdval gör att vi får en bättre tillgänglighet och bättre tillgång till gynekologisk vård i Östergötland", säger han.

Fredrik Sjöstrand (M), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Östergötland, har svarat på medarbetarnas protestlista. "Jag håller med er om att vi alltid måste utgå från att hälso- och sjukvården ska bedrivas så effektivt som möjligt utan onödig administration. I detta fall tycker jag dock att det administrativa momentet kommer att bidra till bättre vård för patienten eftersom att det är en del av vårdvalet", skriver han i ett mejl.

Men momentet är väl i dag onödigt. Hur motiverar du det?

– Vi tror att vårdval gör att vi får en bättre tillgänglighet och bättre tillgång till gynekologisk vård i Östergötland. Det här har varit ett område där man skjuter patientgruppen ifrån sig både från kvinnoklinikernas och primärvårdens sida. Många har hamnat i ett vakuum och därför ville vi öppna upp en ny möjlighet. För att skilja ut de patienter som ingår i vårdvalet behöver det göras en registrering.

– Initialt brukar såna här arbetsuppgifter väcka en del frågor men så småningom brukar det kunna lösa ut sig, fortsätter Fredrik Sjöstrand.

undefined
Kvinnokliniken i Linköping ligger på Universitetssjukhuset.

Skulle man inte kunna lösa registreringen på annat sätt?

– Jag tror att det blir svårt att lägga upp någon automatik men det är naturligtvis något som går att titta på.

Hade ni med i beräkningen att administrationen skulle öka?

– Ja, vårdvalet har ett annat ersättningssystem och det finns en tydligare kravbild. Det ökar administrationen men det gör också att man har en helt annan kvalitetskontroll.

Så det här är inget ni agerar på?

– Det har gått för kort tid, men det är klart att det kommer att göras utvärderingar.

Karta: Kvinnokliniken, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!