Inte sedan 1999 har en liknande inventering med allmänhetens hjälp genomförts i Östergötland, ett av de landskap som hyser ekoxar tack vare rikedomen på ekar här. De lever som larver i ekrötter och stubbar under fem år tills de kläcks som fullvärdiga skalbaggar och får någon månad på sig att föra släktet vidare. Ekoxen är en hotad art som man misstänker fortsätter att minska.
En av dem som nyligen upplevt ett spännande möte med hela sex ekoxar är Bo Dahlstedt på Lilla Kalvö nära Skeppsgården i Tjusts skärgård.
- Alla sex kröp samtidigt på en savande ek, den största var sju centimeter. Det här är första gången på många år som jag ser levande ekoxar här, säger han.
Bo Dahlstedt tog fram kameran för att få bildbevis på att Europas största skalbagge gästar hans fritidsställe bara ett stenkast från havsbandet. Till vardags utreder Bo Dahlstedt miljöbrott i Skåne, men han växte upp i Linköping och har vistats på Lilla Kalvö under somrarna sedan slutet av 1960-talet.
- I början fanns det mycket ekoxar här, men under 1970-talet började de försvinna. På senare år har jag bara sett skelett, men inga levande som nu.
Bo Dahlstedt har rapporterat in sina sex ekoxar till länsstyrelsen, där Stefan Karlsson hittills tagit emot ett 120 rapporter med sammanlagt 280 observerade ekoxar.
- De rapporter vi fått in följer ekskogsbältet från Valdemarsvik in i länet mot Rimforsa. Även rapporter om ekoxar norr om Roxen finns, men i västra Östergötland är det fortfarande tomt, säger han.
Att ekoxar lever i närheten av sjösystemen i centrala Östergötland med sitt eklandskap fick Lars Andersson, som bor i Stensvassa nära Brokind, bevis för under midsommaren. Ekoxehannen upptäckte han intill sin friggebod. Även det här fyndet har rapporterats till länsstyrelsen. Också Nils-Erik Holmgren från Solna med sommarhus i Opphem har haft besök av ekoxar.
- Det är fjärde året vi ser ekoxar här. Vi är så glada för att de kommer tillbaka år från år, berättar han med anledning av ekoxen som satt på trappen till sommarhuset häromdagen.
Länsstyrelsen har också fått in rapporter om ekoxar från platser där arten inte setts tidigare. Det gäller ett fynd i Skärblacka, som kan vara ekoxens nordgräns i länet. Men även ett misstänkt fynd vid Brunneby utanför Borensberg har rapporterats, vilket i så fall är det fynd som gjorts längst i väster.
birgitta.pettersson@corren.se