När Region Östergötland den 30 april valde att uppmana alla östgötar att gå i personlig lockdown var läget allvarligt med en omfattande smittspridning i länet. Dagen innan beskedet kom vårdades 139 smittade personer på sjukhus – den hittills högsta noteringen under den tredje smittspridningsvågen.
Sedan dess har dock utvecklingen vänt och på torsdagen vårdades 108 smittade patienter på länets sjukhus. Samtidigt har regionen noterat att det nu är färre östgötar än tidigare som låter testa sig för covid-19, samtidigt som andelen positiva testsvar sjunker – vilket anses vara ett tecken på att smittspridningen nu inte längre är lika omfattande. Omkring tio procent av alla som testar sig har smittan. När läget var som värst låg andelen på 20 procent.
På onsdagen meddelade regionen att uppmaningen om personlig lockdown endast ska gälla till och med nu på söndag. Från och med måndagen den 17 maj gäller istället de nationella rekommendationerna.
Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att uppmaningen har haft önskad effekt.
– Uppmaningen har fått många östgötar att skärpa till sig och min uppfattning är att det har haft effekt för att minska smittspridningen. Men vi har fortfarande många patienter inom slutenvården och vi måste hela tiden vara beredda på att smittspridningen kan öka igen. Så vi måste fortsätta följa rekommendationerna.
Att uppmaningen om personlig lockdown inte dras tillbaka omgående motiverar smittskyddsläkaren med att risken för smittspridning är som störst under helger på grund av ökade sociala kontakter.
– Kristi Himmelsfärd är en helg där många reser och träffar släkt och vänner och det är inte dags för det än.
Ser du någon risk för att en del östgötar tror att faran nu är över?
– Det finns en sådan risk. Men om vi hade fortsatt att uppmana till personlig lockdown i ett läge där smittspridningen minskar hade en del kunnat reagera med frustration och irritation och struntat i uppmaningen, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– Vår, värme och vaccin är vägen ut ur pandemin.
Från och med måndag kan barn och ungdomar födda 2002 och senare börja med tävlingar och matcher utifrån Folkhälsomyndighetens senaste lättnader. Personer som fått den första vaccindosen kan – när det har gått tre veckor – också träffa fler personer, företrädesvis utomhus.
De grundläggande rekommendationerna gäller dock precis som tidigare – som att stanna hemma vid minsta symtom, arbeta hemifrån om man kan och hålla minst två meters avstånd till andra. Fysiska kontakter bör ske utomhus.
Personer som tillhör riskgrupper med ökad risk för allvarlig sjukdom, framför allt de som inte är vaccinerade, rekommenderas att fortsätta vara extra försiktiga. Alla som tillhör riskgrupper och inte är vaccinerade rekommenderas att boka tid för vaccination så snart som möjligt.
Under torsdagen meddelade som sagt regionen att 108 smittade personer vårdas på länets sjukhus. 17 av dem är i behov av intensivvård. På US vårdas 47 patienter, på Vrinnevi 51 och på lasarettet i Motala 10.
Regionen uppgav på torsdagen även att hittills 39 628 personer har testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen.
Ännu så länge har 164 175 personer i länet fått den första dosen vaccin mot covid-19. 58 556 personer har även hunnit få den andra dosen.