Allt pekar åt fel håll nu – men då kan läget ljusna

Coronaviruset fortsätter att spridas i Östergötland. Men biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg tror att smittspridningen kan börja minska i februari.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Eva Jensen, Julia Djerf

Östergötland2021-01-07 16:00

Siffrorna – antalet smittade på sjukhus, antalet avlidna samt antalet positiva provsvar – fortsätter att peka åt fel håll. 

På onsdagen uppgav Region Östergötland att 115 smittade personer vårdades på länets tre sjukhus. På torsdagen vårdades 121 smittade personer på sjukhus i länet, varav 19 inom intensivvården. 

Länet börjar därmed åter närma sig de nivåer som nåddes under den första vågen, då som mest 135 smittade samtidigt vårdades på sjukhus (den 6 april). 

Samtidigt meddelade regionen att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit. Sedan utbrottet började har därmed 408 smittade personer avlidit i Östergötland. Under den andra vågen har hittills 154 personer med covid-19 avlidit i länet. 

– Vi ligger kvar på en hög nivå när det gäller antalet inlagda covid-19-patienter. Det har inte skett någon dramatisk förändring under den senaste tiden och det är möjligt att vi nu befinner oss på en ny platå, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg. 

Ännu så länge har inte regionen märkt av någon mer påtaglig effekt av julfirandet i form av fler inlagda patienter. Det är dock ännu för tidigt att slå fast om nyårsfirandet för en vecka sedan har påverkat smittspridningen. 

– Nästa vecka blir avgörande för den fortsatta utvecklingen. Det är först då vi kan se om östgötarna följde de allmänna rekommendationerna under nyårsfirandet, säger den biträdande smittskyddsläkaren. 

Ett tecken på att smittspridningen i länet fortfarande är omfattande är att andelen positiva provsvar bland östgötar som testar sig är hög. 

– Omkring 20 procent av alla provsvar är positiva. Det är en hög siffra som tyder på att vi har en fortsatt smittspridning i samhället, säger Magnus Roberg. 

Regionen har successivt byggt ut testkapaciteten – detta efter en period när regionens testkapacitet var sämst i landet i förhållande till folkmängden. För närvarande provtas omkring 1 300 personer i länet varje dag för covid-19.

– Vi har nu lediga tider för dem som vill testa sig. Och testkapaciteten byggs ut ytterligare med hjälp av en extern leverantör. 

Den 30 december meddelade regionen att två personer i länet visat sig bära på den virusvariant som upptäckts i Storbritannien och som tros vara mer smittsam än den ursprungliga varianten. Sedan dess har dock inga ytterligare fall upptäckts i Östergötland, vilket kan tyda på att varianten inte fått något fäste i länet. 

– Det är ett gott tecken, säger den biträdande smittskyddsläkaren. 

När tror du att kulmen under den andra vågen nås i länet?

– Jag tror att vi kommer att börja se en långsam nedgång i februari, en nedgång som sedan blir allt snabbare. Vi kommer att bli hjälpta av vaccinet och av vårvärmen. Viruset trivs inte lika bra i värme och folk tenderar inte att vara lika nära varandra när det blir varmare ute, säger Magnus Roberg. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 58 covid-19-patienter på vårdavdelning och tolv på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 32 smittade på vårdavdelning och sju på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades tolv smittade på vårdavdelning. 

På onsdagen meddelade regionen att sammanlagt 14 947 personer testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen. På torsdagen hade den siffran ökat till 15 082 – en ökning med 135 personer på ett dygn. Under helgdagarna har något färre låtit testa sig. 

Smittade i kommunerna

Linköping: 6 093

Norrköping: 4 360

Motala: 1 360

Mjölby: 941

Finspång: 483

Söderköping: 335

Åtvidaberg: 274

Vadstena: 208

Valdemarsvik: 166

Kinda: 160

Boxholm: 111

Ödeshög: 106

Ydre: 47

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!