Samtliga fyrtiotvå vårdcentraler har värderats utifrån de krav som såväl privata som regionens egna vårdcentraler måste uppfylla för att få bedriva verksamheten.
När det gäller vårdcentralerna i Österbymo och Linghem krävs "särskilda och långsiktiga åtgärder" för att de ska kunna fortsätta att bedriva verksamhet även på sikt. I båda fallen beror bristerna på personalbrist konstateras det i utvärderingen. Medan det i Österbymo närmar sig en lösning har Linghems fortfarande lång väg kvar.
Bristen på personal innebär att det tidvis är och har varit, svårt att komma fram per telefon, att kontinuiteten i vården av patienterna brister och att patientsäkerheten kan bli lidande, konstateras i utvärderingen.
Det har dock hänt en del på de båda vårdcentralerna i rätt riktning och så länge åtgärdsplanerna följs som regionen krävt, får de fortsätta att verka.
Två distriktsläkare har anställts på vårdcentralen i Österbymo berättar vårdcentralens tillförordnade chef Annette Johansson. En verksamhetschef och en rehab-samordnare är rekryterade och tillträder till hösten.
Linghems vårdcentral har stått utan en ordinarie verksamhetschef en längre period. Nu är en på plats sedan två veckor tillbaka. Men när det gäller den övriga beanningssituationen, så är den besvärlig och har förvärrats under 2017.
– Vi har fortfarande allvarliga brister på grund av att vi saknar personal av olika kategorier, säger Annelie Rehnström, nytillträdd verksamhetschef.
Vårdcentralen står helt utan ordinarie distriktsläkare. Situationen löses med hyrläkare och kortare inhopp exempelvis av pensionerad läkare. Annelie Rehnström menar dock att patientsäkerheten inte riskeras.
– Alla som tar kontakt med oss får en bedömning och de som har behov av att träffa läkare får även göra det.
Uppföljningen av hur vårdcentralerna lever upp till de så kallade auktorisationskraven görs varje år. Den senaste är gjord under perioden december 2016 till och med mars 2017 och presenterades för hälso- och sjukvårdsnämnden i förra veckan. Värderingen visar att tretton vårdcentraler uppfyller kraven och att tjugosju uppfyller kraven väl. Ungefär så såg det ut även 2015. Men nytt för i år är att två vårdcentraler bedöms ha allvarliga brister, det hör inte till vanligheten.
Även vårdcentraler som uppfyller kraven har vissa brister. Nitton stycken har fått lämna in handlingsplaner för att åtgärda dem.
I utvärderingen uttrycks en oro för att många vårdcentraler upplever en hög arbetsbelastning. Hälften av vårdcentralerna har behov av att rekrytera läkare och flera vårdcentraler är trångbodda.