Arbetsdomstolen: Det var rätt att avskeda polis

Vid flera tillfällen sökte en polis i Östergötland information om en man som hon var bekant med. Nu har Arbetsdomstolen slagit fast att det var rätt att avskeda polisen. 

Östergötland2025-03-14 10:00

I mars 2022 dömdes polisen för nio fall av dataintrång som hon gjort sig skyldig till under två års tid. Polisen gjorde slagningar i polisens it-system efter personuppgifter om hennes systers sambo och personer och fordon med anknytning till honom.

Slagningarna var inte nödvändiga för att utföra arbetsuppgifter som polis. Linköpings tingsrätt dömde polisen att betala 100 dagsböter på sammanlagt 30 000 kronor. Vid straffmätningen tog rätten hänsyn till att polisen riskerade att förlora sitt jobb.  

Polismyndigheten beslutade i ett senare skede att avskeda polisen. Polisförbundet valde att driva ärendet vidare i Arbetsdomstolen och begärde att avskedandet skulle ogiltigförklaras. Dessutom krävde förbundet att staten skulle betala 200 000 kronor i skadestånd för brott mot anställningsskyddslagen. 

Enligt Arbetsdomstolen framstår slagningarna som "en sådan övervakning, eller kartläggning, i hemlighet av sambons personliga förhållanden som inneburit ett betydande intrång i sambons personliga integritet och som han enligt grundlag ska vara skyddad mot i förhållande till det allmänna". 

Enligt domstolen har den berörda polisen visat att hon "uppenbarligen var olämplig" att inneha sin anställning och därmed grovt har åsidosatt sina åligganden mot sin anställningsmyndighet. 

Slutsatsen är att det fanns laga skäl för avskedandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!