Åtvids brandmän har fått nog Åtvids brandmän kräver svar av politiker

Ledande politiker visar ointresse för problemen i räddningstjänsten, anser brandmän i Åtvidaberg. Nu kräver brandmännen svar på hur de folkvalda tänker agera.

ÖSTERGÖTLAND2016-12-09 09:00

”Att läget är minst sagt turbulent inom RTÖG kan ingen av er ha missat. Varför har ni inte vänt er till oss som arbetar i Åtvidaberg för att kolla läget?” frågar 25 brandmän i en tvåsidig skrivelse som skickats till samtliga kommunpolitiker i Åtvidaberg.

”Vi skriver till er för att vi är oroliga för våra medmänniskors säkerhet” skriver brandmännen.

Åtvidabergs ledande politiker säger till Corren att de inte känner igen bilden som brandmännen beskriver.

– En del känner jag igen men en del känner jag inte alls igen, säger Elisabet Edlund (S), ordförande i kommunstyrelsen i Åtvidaberg.

– Jag har inte fått signal på att brandmän upplevt det dåligt i Åtvidaberg och har heller inte känt anledning att särskilt kontakta räddningstjänsten. det är väl en miss av mig i så fall, säger Mira Wedenberg (M), vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i styrelsen för Räddningstjänsten i Östergötland.

Brandmännen framför i sin skrivelse att Åtvidaberg har förlorat på att gå med i RTÖG eftersom räddningsförbundet ställer lägre krav på deltidsbrandstationer än vad som gällde när Åtvidaberg skötte sin räddningstjänst själv. De menar att Åtvidabergsborna får sämre räddningstjänst då kraven på kompetens har sänkts, liksom lönen till brandmännen.

Corren har i ett flertal nyhetsartiklar under hösten rapporterat om kritiska fackliga företrädare och anställda som anser att det finns brister i psykosocial arbetsmiljö och ledarskap inom Räddningstjänsten i Östergötland.

Den 17 november gick Elisabet Edlund (S) och kommunstyrelseordförandena i Linköping, Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik – som samtliga är Socialdemokrater – i svaromål i en gemensam debattartikel i Östgöta Correspondenten där de hävdar att ingen konflikt inom RTÖG har eskalerat så som de fackliga organisationerna beskriver det. De fem S-ledarna skriver också: ”Grunden för de åsikter som då och då ventileras i media, kommer som en reaktion på ett långsiktigt förändringsarbete utifrån de krav som ställs på en modern räddningstjänst.”

Det uttalandet är ”oerhört provocerande” enligt de 25 brandmännen.

Elisabet Edlund och även Mira Wedenberg säger att de hyser förtroende för RTÖG:s ledning och inte haft anledning att tro att det råder problem inom räddningstjänsten i Åtvidaberg.

I december förra året kontaktades Edlund och Wedenberg av representanter som utsetts att föra brandmännens talan. Enligt politikerna handlade mötet mycket om synpunkter på operativa frågor. Dessa synpunkter förde de vidare till förbundsdirektören.

Enligt brandmännens skrivelse ska förbundsdirektören också ha blivit upplyst av Elisabet Edlund om vilka brandmän som stått för att föra fram kritiken. Uthängning, menar brandmännen.

Elisabet Edlund tillbakavisar det påståendet.

– Det har absolut inte framförts namn. För mig är det väldigt viktigt att aldrig namnge några människor som jag pratar med, det är en hederssak, säger hon.

Corren har varit kontakt med talespersoner för brandmännen som säger att de vill avvakta med att kommentera skrivelsen offentligt.

– Vi vill först ge politikerna en chans att svara oss, säger brandmännen.

Edlund och Wedenberg säger till Corren att politikerna kommer att svara men att man ännu inte beslutat hur.

– Det är viktigt att brandmännen får svar på sina frågor, säger Elisabet Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om