Bärsäsongen förlängs

Räkna med att njuta av jordgubbar lite längre i sommar. Tack vare nya odlingstekniker kommer bärsäsongerna att bli längre framöver.

Foto:

Östergötland2013-07-16 11:52

– I år kan vi räkna med lokalodlade jordgubbar fram till mitten av augusti i Östergötland, säger Calle Ericsson, ordförande i Bärfrämjandet.

Han är säker på sin sak och berättar att flera odlare runtom i landet har hittat tekniker för att förlänga säsongen för bland annat jordgubbar och hallon. En metod är att sätta plantor där knoppanlagen redan finns, och då kan bären komma efter 60 dagar.

– Sätter man plantan i månadsskiftet juni/juli kommer bären sent på sommaren. Det går även att få bär ännu senare, fast då ökar risken för frostnätter.

Att bärsäsongen kommer förlängas bekräftar även Marie Alminger, biträdande professor på Chalmers institution för kemi och bioteknik.

– Det finns fantastiska möjligheter. Man kan till exempel odla bär i tunnlar av metallstänger som man spänner upp med skydd. Det blir ett skydd mot kalla nätter.

Och det lönar sig att satsa på svenska bär. De ljusa sommarnätterna gör att de utvecklas i långsam takt och får en högre halt av nyttiga ämnen. Dessutom får de en sötare smak.

En konsumentundersökning som Bärfrämjandet har beställt visar dessutom att en fjärdedel av svenskarna äter mer bär nu än för två år sedan, och ökningen är stor bland ungdomar och unga vuxna.

– Det skulle vara bra om vi även kan få upp intresset bland barn. Bär påverkar många viktiga minnesfunktioner och koncentrationsförmågan, säger Marie Alminger.

Hur är det då med näringshalten i frysta bär?

– Det beror på hur de hanteras.

– Fryser man in dem snart efter plockningen håller de sig bättre, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om