Hjärt-kärlsjukdom är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige, men under det senaste decenniet har hjärt-kärlsjukdomarna minskat. Trenden syns även i Östergötland där dödligheten har gått ner i både i både Linköping och Norrköping de senaste tio åren. Men det finns samtidigt stora skillnader mellan städerna. I Norrköping är det färre som överlever hjärt-kärlsjukdom och skillnaderna är störst bland kvinnorna, visar en analys av forskare vid Linköping Universitet. För tio år sedan var dödligheten 30 procent högre för kvinnor i Norrköping jämfört med i Linköping. I dag är dödligheten omkring 60 procent högre.
– Vår utgångspunkt är att det inte borde vara några skillnader, vi är samma befolkning i princip men vi bor fem mil ifrån varandra, säger Tomas Faresjö, professor vid institutionen för medicin och hälsa, IMH.
Det var när forskargruppen Twincities vid Linköpings Universitet gjorde en analys av folkhälsan för tio år sedan som skillnaderna blev tydliga. Linköpings befolkning var friskare inom nästan alla sjukdomsgrupper. Hälsoskillnaderna som fortfarande finns kan inte förklaras av skillnader i hälso- och sjukvård, enligt Tomas Faresjö. I stället hör de ihop med städernas socialhistoria och den sociala sammansättningen.
– Det har med livsstil att göra. Hjärtsjukdom är något som utvecklas under lång tid. Du måste under lång tid utsättas för risker som kan ha att göra med livsstil, motionsvanor, rökning och kostvanor. Det är en viktig förklaring. Och vi vet att fler röker i Norrköping och det är en stor faktor till hjärt-kärlsjuklighet, säger Tomas Faresjö.
– Det är också klasskillnader när det gäller möjligheter att ta till sig nya rön hur vi ska leva, det är relaterat till utbildningsnivå där högutbildade har lättare att ta till sig sådana här saker. Det talar till Linköpings fördel.
För männen har skillnaden också ökat något, till 40 procent högre hjärt-kärldödlighet i Norrköping. För tio år sedan var skillnaden 35 procent. Att den ojämlika hälsan inte minskar över tid är bekymmersamt, enligt Tomas Faresjö som anser att ansvariga på kommunnivå måste ta ansvar för sin befolkning.
– Man har inte riktigt lyssnat på oss. Det finns konkreta saker att göra, till exempel är det konsekvent fler rökande gravida kvinnor i Norrköping, barn ammas kortare tid, det skulle barnhälsvården kunna jobba extra med.