Nya ersättningar till personal i covid-vården

Region Östergötland lovar nya ersättningar till vårdpersonal som jobbar i covid-vården. Men alla kommer inte få ta del av dem, vilket får kritik från Vårdförbundet Östergötland.

Personal som vårdar covid-patienter lovas ny ersättning från Region Östergötland.

Personal som vårdar covid-patienter lovas ny ersättning från Region Östergötland.

Foto: Cassandra Grönlund

Östergötland2020-11-10 15:00

På tisdagen meddelade Region Östergötland att man tagit fram nya ersättningar för personal inom pandemivården. Bland annat kommer vårdpersonal som jobbar på avdelningar där minst hälften av patienterna är covid-sjuka få 300 kronor extra ersättning per arbetspass. 

Det är chefer på olika nivåer och representanter för lokal särskild sjukvårdsledning som kommit fram till hur ersättningarna ska se ut. Utformningen på dessa har gjorts utifrån att man återkopplat till hur pandemiläget var under våren. 

Syftet med ersättningarna är att underlätta och säkra bemanning av vårdplatser i vården av patienter med covid-19 och i verksamhet med vård som inte kan vänta. Regionen vill också ge en ersättning för den belastning som covid-vård innebär. Det handlar både om fysisk och psykisk belastning och om krav på ökad flexibilitet.

– Det är viktigt att vi inom länet har en likvärdighet i hur vi hanterar ersättningarna till medarbetarna. Det blir det genom den här modellen och det är vi glada för, säger Zilla Jonsson, i en kommentar.

Jessica Frisk, en av regionens två vårddirektörer i Region Östergötland, säger i en kommentar att ersättningen kommer att kunna ges bredare och till fler yrkesgrupper än i våras och har förankrats inför beslut. 

– Det har funnits mer tid och bättre förutsättningar. På det här sättet har vi försökt att få en ersättningsmodell som ska tillämpas lika oavsett var covid-vården bedrivs i regionen. 

Men på Vårdförbundet i Östergötland är Emma Klingvall, ordförande, kritisk. Hon berättar att Vårdförbundet fått information förra veckan om de nya ersättningarna, men utformningen på dem har tagits fram ensidigt av arbetsgivaren.

– Det är för snäva gränsdragningar tycker vi. Vi har livsviktiga yrken i vården som inte kommer att omfattas av de nya ersättningarna men som påverkas i allra högsta grad. Det handlar om de som provtar, analyserar, de som gör all röntgen på IVA men också personal i primärvården som jobbar i skyddsutrustning. Där är det lite oklart vad som gäller utifrån de här direktiven. Vi har uppfattat att det framför allt gäller IVA-avdelningarna och de särskilda pandemiavdelningarna.

Frågan är hur det går ihop med arbetsgivarens budskap att fler yrkesgrupper ska få extra ersättning för covid-vården. På det svarar Zilla Jonsson:

– Det stämmer att det finns många yrkesgrupper som arbetar hårt under pandemin som inte kommer att få del av de här ersättningarna och jag kan förstå att det kommer frågor om det. I det här läget har vi valt att främst fokusera på att underlätta för bemanning av den verksamhet som har den fysiska och psykiska belastning som vård av covid-patienter innebär. 

Är det en form av risktillägg?

– Nej det är inte ett risktillägg. Ersättningarna har som syfte dels att underlätta för bemanning vid ändrade uppdrag, hög frånvaro eller när avdelningar har minst 50 procent covid-patienter. Dels att premiera den belastning som det innebär fysiskt och psykiskt att vårda covid-patienter.

Emma Klingvall tror att upplägget är som gjort för att chefer kommer få ett extra administrationsarbete för att ha koll på vilka som bör omfattas av ersättningarna.

– Det blev följden av den utlovade ersättningen till personal som bara fått tre veckors semester i stället för de fyra som har rätt till enligt lag.  

Ersättningarna gäller 1 november 2020 – 10 januari 2021.

Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland och Emma Klingvall, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Östergötland.
Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland och Emma Klingvall, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Östergötland.
Den nya ersättningarna

De nya ersättningarna gäller vid extra pass, per dag vid arbete med covid-vård, medarbetare med förtroendearbetstid och läkare vid arbete under extra jourpass.

Ersättning per dag gäller för avdelningar som har minst 50 procent patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19. Där får personal 300 kronor mer per arbetspass. 

För extrapass ges ersättning per timme och baseras på 290 procent av timlönen. Det gäller all verksamhet som får ändrat uppdrag, har hög frånvaro eller många covid-patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!