Brister ledde till självmord – anstalt slipper kritik

Martin Skaneby kunde begå självmord på Skänningeanstalten där personalen bröt mot rutinerna och inte informerade sig om hans psykiska tillstånd. Men anstalten slipper kritik eftersom bristerna ska rättas till.

ÖSTERGÖTLAND2015-12-17 22:15

Inspektionen för vård och omsorg har granskat fallet i ett år och nu kommit fram till att inte rikta kritik mot Skänningeanstalten.

Anneli Sandberg är Martin Skanebys mamma. Beslutet är märkligt, tycker hon.

– När anstalten medger att de gjort fel och att det fanns brister, hur kan man bara lägga det åt sidan då? säger Anneli Sandberg till Corren.

Den 9 november 2014 uteblev Martin Skaneby, 22, från medicinutdelningen på den avdelning där han avtjänade straff. Innan personalen undersökte var han var, lyckades han tillverka en snara av lakanen i cellen och hänga sig.

Corren har tidigare berättat om Martin, som hade psykisk ohälsa och två dokumenterade självmordsförsök bakom sig. Tidningen har granskat Martins journaler och kunnat berätta hur Kriminalvårdens personal bröt mot de egna rutinerna när Martin flyttades från häktet i Norrköping till Skänninge.

Kriminalvården ska enligt sin handbok systematiskt identifiera klienter med riskfaktorer för att begå självmord. Häktets sjuksköterska skulle informera fängelsets sjuksköterska om Martin – men hade lämnat sitt arbetspass tidigare eftersom det ”allmänna läget på häktet medgett detta” som det står i en skrivelse från häktet.

Förflyttningen skedde en helgdag och Skänningeanstalten hade ingen sjuksköterska i tjänst. Ingen av sjuksköterskorna informerade sig om den nya klientens historia av självmordsförsök eller psykiska tillstånd när de återgick i tjänst.

Efter händelsen har Kriminalvården utrett sig själv och kommit fram till att personal brutit mot de gällande rutinerna och också brustit i sin dokumentation om Martin.

Anstalten har uppgivit för IVO att personal nu informeras om att de måste känna till och följa gällande rutiner. Anstalten har visat åtgärder för informationsutbyte som IVO godkänner. Kriminalvårdens regionchef har också lovat att på ledningsnivå diskutera hur intagna med behov av psykisk vård ska placeras.

Det gör att IVO tycker att Kriminalvården har gjort vad som krävs enligt patientsäkerhetslagen. Därför blir det ingen åtgärd från IVO:s sida.

Martins mor Anneli Sandberg säger att hon får känslan av myndigheter som håller varandra om ryggen.

– Jag hoppas att det som hände Martin aldrig upprepas, om de nu säger att de har ändrat så mycket, säger hon.

Detta har hänt

Under grundskolan försökte Martins mor få särskilt stöd för honom men beskriver att stödet inte var tillräckligt. Martin mådde inte bra och försökte självmedicinera med narkotika. På vintern 2013 försökte han ta sitt liv. Året därpå anklagades han för misshandel och dömdes till fängelsestraff. Martin behövde akut vård på rättspsykiatrisk klinik där läkaren konstaterade självmordstankar. Då han placerades på behandlingshem sommaren 2014 försökte han återigen ta sitt liv.

När Martin flyttades till Skänningeanstalten bröt Kriminalvårdens personal mot rutinerna och skaffade sig inte kännedom om hans tillstånd. Den 9 november hittades han död i cellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om