– Om man bygger brobanor så går byggnationen fortare än att bygga på mark. Det betyder att vi kan bygga 20 mil höghastighetsjärnväg per år istället för två mil per år som Trafikverket gör, säger järnvägsexperten Per Corshammar till Sveriges Radio.
Han vill bygga hela järnvägen på broar som konstrueras med färdiggjutna brostycken som massproduceras och kopplas samman på plats.
– Så gör man i Kina och Japan och det har varit väldigt framgångsrikt. Det går både snabbt och minskar de ekonomiska riskerna, säger Per Corshammar till Sveriges Radio och förklarar att man måste gå ifrån det traditionella byggsättet.
Trafikverket utreder
Han menar att man skulle slippa överraskningar som fornlämningar och kvicklera som tvingar till dyra markförberedande arbeten innan man lägger på järnvägen på marken.
På Trafikverket är man positivt inställda till broförslaget.
– Hittills har vi i Sverige byggt järnväg på mark. Men nu, när det ska byggas höghastighetsjärnväg, för ungefär 140 miljarder kronor, så öppnar Trafikverket för att bygga även på broar. Man utreder fördelar och nackdelar, säger Andreas Hult, projektchef på Trafikverket till Sveriges Radio.
Ingen erfarenhet
Enligt honom är nackdelarna att man inte har någon erfarenhet på området, att markpriserna skiljer sig jämfört med i Asien och att det inte finns europeiska hantverkare som jobbar med så stora element.
Men faktum kvarstår att med bygge på broar skulle snabbjärnvägarna kunna stå klara redan om tio år.
– Bygger vi på bro kan vi garantera en leverans 2030, till och med är det så att det är möjligt att bygga det här till 2025, den diskussionen förs just nu, säger Per Corshammar till Sveriges Radio.