Gratis vaccin för kvinnor ska utrota livmoderhalscancer

Den som hänger på campus i veckan kan få vara med i en studie för att utrota livmoderhalscancer. I alla fall om man är kvinna mellan 25 och 29 år.

På campus, både i Linköping och i Norrköping, kommer regionen att erbjuda gratis HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-1998 under tisdagen och torsdagen. Syftet är att öka vaccinationstäckningen och därigenom utrota livmoderhalscancer, enligt vaccinsamordnare Kerstin Jonsson.

På campus, både i Linköping och i Norrköping, kommer regionen att erbjuda gratis HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-1998 under tisdagen och torsdagen. Syftet är att öka vaccinationstäckningen och därigenom utrota livmoderhalscancer, enligt vaccinsamordnare Kerstin Jonsson.

Foto: Jeppe Gustafsson/Carolina Hawranek

Östergötland2023-05-22 17:45

Hela 13 000 östgötska kvinnor har erbjudits vaccin genom studien, som har pågått sedan i höstas, men hittills har bara drygt 3 000 vaccinerats. Att erbjuda vaccin på campus är ett sätt att nå fler, berättar vaccinsamordnare Kerstin Jonsson.

– Det här är en nationell studie med syftet att utrota livmoderhalscancer där vi fick möjlighet att vara med. Man såg att i gruppen kvinnor födda 1994 till 1998 är vaccinationstäckningen lägre, därför har man valt den gruppen, säger Kerstin Jonsson.

Vaccinet är inte nytt, utan har getts i det allmänna vaccinationsprogrammet till flickor i åldrarna 10-12 år sedan 2012 och till pojkar i samma ålder sedan 2020.

– Man vet att vaccinet skyddar mot 15 olika virus i HPV-gruppen och ger ett 90-procentigt skydd mot livmoderhalscancer.

Men varför är inte fler vaccinerade?

– Jag kan inte ge ett entydigt svar på det, men det här har inte erbjudits till den här gruppen och vi vet att vaccinationsprogram ger högre vaccinationstäckning.

I vanliga fall kostar vaccinationen för vuxna, men för den som ingår i studien är det gratis. Själva vaccinet ges som en vanlig spruta i armen. På plats får patienten också lämna samtycke till att medverka i studien och får ett provtagningskit. 

– Det är självprovtagning med en provtagningssticka som man för upp i slidan och sedan skickar till labbet på analys. Då ser man om man bär på viruset eller om man har cellförändringar som kan utvecklas till cancer. Vi uppmanar att man går in på toaletten och tar provet direkt på plats, men det gör man alltså själv.

Finns det någon som inte bör vaccineras?

– Man får inte vara gravid. Vi gör inte studier på gravida om det inte är absolut nödvändigt och i den här studien ingår inte gravida. Om man har hög feber är det inte heller lämpligt och om man tagit covidvaccin ska det gå en vecka mellan vaccinationerna.

De som ingår i studien får komma för att få ytterligare en vaccindos efter tre år, för att få ett fullgott skydd. 

– Vaccinet ges också på våra vaccinationscentraler och på våra mobila vaccinationsenheter i länet. På 1177 (hemsidan) kan man läsa mer, se var den mobila vaccinationsenheten är och när vi har drop in. Där kan man också boka en tid, om man hellre vill ha det.

Tisdag 23 maj och torsdag 25 maj klockan 12-17 håller drop in-mottagningarna öppet – på campus Valla i Linköping håller de till i Zenit-huset och på campus i Norrköping är de på Trappans pub i Kåkenhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!