Chefen: "Man måste vara modig"

"Det är bekvämt om alla i en ledning tycker likadant. Men en chef kan få mer ut av oliktänkande i gruppen. Både på ett affärsmässigt och på ett personligt plan."

Allt arbete med mjuka värde måste också leda till resultat, anser Kerstin Davidsson, chef för Aleris Specialistvård i Motala.

Allt arbete med mjuka värde måste också leda till resultat, anser Kerstin Davidsson, chef för Aleris Specialistvård i Motala.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Östergötland2018-09-30 19:00

Det anser i alla fall Kerstin Davidsson, chef för Aleris Specialistvård i Motala. Företaget Aleris vann en vårdupphandling 2009 och tog över driften av fyra enheter från landstinget i Östergötland och dess personal. Då fick Kerstin Davidsson i uppdrag att driva de enheterna, som blev ett bolag och del av den stora vårdföretagskedjan. Det nya bolaget hade cirka 170 medarbetare.

– Jag har tidigare jobbat som chef inom landstinget, som är duktigt på verksamhetsutveckling, men då skulle verksamheten börja drivas bolagsmässigt. Det var en helt ny utmaning, berättar Kerstin Davidsson.

Vi möter henne på Lasarettet i Motala där Aleris specialistvård håller hus. Hon planerar att gå i pension under det närmaste året, men hon är övertygad om att det blir ordning och reda i ledningen efter henne också. En bra ledning fortsätter fungera väl även när chefen slutar, menar hon.

Det första som Kerstin Davidsson gjorde på sin nya post 2009 var att rekrytera en stab med erfarenheter från privata näringslivet för att komplettera den erfarenhet från sjukvården som redan fanns. Och då tog hon inte den enkla vägen. I ledningen fanns det personer med helt olika uppfattningar om hur man ska driva ett vårdföretag på ett framgångsrikt sätt.

– Mitt jobb är att lyssna på olika perspektiv, fånga upp olika tankar och ge respons. Men även att vässa mina argument om jag tänker annorlunda och kritiken kommer inifrån. Det är inte alltid lätt att komma överens, men man måste vara modig och kunna ta en diskussion med varandra. Även om den diskussionen kan vara jobbig, säger Kerstin Davidsson.

För ett vårdbolag är det allra viktigaste att patienterna får vård med hög medicinsk kvalitet och är nöjda efter utförd behandling. Och vägen dit går via engagerade medarbetare som känner sig delaktiga samt utvecklas och anpassas till nya tider.

– Ledningens jobb är att visa att vi bryr oss om både patienter och medarbetare. Det är också viktigt att en ledning är bärare av bolagets värderingar och att man i sina diskussioner och sina beslut kan luta sig mot gruppens uppdrag, värderingar och budget.

Som chef är hon genuint intresserad av vad andra i ledningen tycker vilket tydligt kommer fram i arbetet, och hennes ledningsgrupp bryr sig om vad deras medarbetare tycker. Allt detta arbete med mjuka värde måste också leda till resultat.

– Vi ska vara både ett bra företag och hålla oss till vår budget. Än så länge lyckas vi med både och.

Fakta

Aleris Specialistvård i Motala verkar på uppdrag av, och i nära samverkan med Region Östergötland.

Företaget är ett komplement till Region Östergötland som också är företagets största kund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om