City Gross slutar sälja danskt fläsk

City Gross slutar att sälja danskt fläskkött. Det gör de i protest mot rutinmässig svanskupering av grisarna i Danmark och för att djuren behandlas med allt för mycket antibiotika.

Foto: Johan Nilsson / TT

ÖSTERGÖTLAND2014-05-24 08:30

Flera butiker däribland Ica-handlare har bojkottat danskt fläsk sedan det blev känt att fyra personer i Danmark har dött av antibiotikaresistenta bakterier av samma typ som finns hos grisar. Men fram till igår hade ingen större livsmedelskedja följt efter. Bergendahls som bland annat driver City Gross meddelade då att det är slut på försäljning av danskt kött i deras butiker.

Steget är i och för sig inte jättelångt för City Gross som bara sålt svenskt färskt kött sedan starten 1993. Men, berättar inköpsdirektör Mats Sjödahl på Bergendahls, det har sålts ungefär 100 ton danskt fryst fläsk om året förut.

– Det är det slut på nu. Vi vill skicka en tydlig signal till de danska uppfödarna att de bör upphöra med sin regelvidriga hantering, säger han.

Det finns regler inom EU hur grisar får hållas, det så kallade grisdirektivet. Som Corren tidigare rapporterat är det bara Sverige som följer dessa direktiv. En viktig orsak är att svensk djurskyddslag ställer högre krav än de som ställs i direktivet. Men på kontinenten bryts det friskt mot direktivet. Danska grisbönder bryter bland annat mot förbudet i EU att rutinmässigt kupera grisarnas svansar.

En markering

Kuperingen görs i syfte att förhindra att grisarna biter av varandras svansar. Problemet med svansbitning är en följd av att grisarna hålls trångt och utan strö att sysselsätta sig med i de ofta väldigt stora anläggningarna. I Sverige har kuperingen varit förbjuden länge och problemet är litet här till följd av att grisarna har större utrymme och ska ha tillgång till strö att sysselsätta sig med. Så även om svensk grisproduktion inte är någon sörgårdsidyll, så är grisarna betydligt friskare i Sverige. Det visar också den relativt låga användningen av antibiotika i Sverige. Jämfört med Danmark och Tyskland, som är de två länder från vilka vi importerar mest fläskkött, används tre gånger så mycket antibiotika i produktionen av kött i Danmark och 16 gånger så mycket i Tyskland.

Att det nu är helt slut på försäljningen av danskt kött i City Gross är en markering mot den danska hanteringen av grisknorrar och användningen av antibiotika. Så skriver Bergendahls i sitt pressmeddelande.

– Vi gör detta också för att visa att det går att bara sälja svenskt kött i styckdiskarna, säger Mats Sjödahl.

Där förekommer heller inte tyskt fläsk berättar han.

"Ett dåligt argument"

Vare sig Ica eller Coop har några planer på att deltal i bojkotten. Båda meddelar genom sin presstjänst att ett av argumenten för att fortsätta försäljningen av danskt fläsk är att det inte produceras tillräckligt mycket fläskkött i Sverige. Idag är bara ungefär 60 procent av köttet som konsumeras i Sverige också producerat här.

Det är ett dåligt argument säger Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges grisföretagare.

– Får vi signaler om att vi får köttet sålt kan vi vara ikapp och självförsörjande på fläsk inom ett eller ett och ett halvt år, längre tid tar det inte, lovar han.

Det är värt att påpeka att bojkotten av danskt fläsk gäller styckdetaljer, alltså till exempel filé, kotlett eller skinka. Däremot finns griskött från Danmark, Tyskland och andra länder i livsmedelskedjornas charkdiskar. City Gross har lanserat charkvaror under eget varumärke som alla bara innehåller svensk köttråvara. Dessutom lovar Mats Sjödahl att det senast i juni ska möbleras om i butikernas charkhyllor så att det blir lätt att hitta de svenskproducerade alternativen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om