Covidsmittan ökar efter studentfiranden

De senaste veckorna har covidsmittan ökat i länet samtidigt som en ny variant tar över. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind hoppas att den ökade smittspridningen kan kopplas till de många arbetsplatsträffar och studentfiranden som i år kunde hållas för första gången sedan pandemin började.

"Pandemin covid-19 är absolut inte över", säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland om den ökade smittspridningen efter försommarens många tillställningar och studentfiranden.

"Pandemin covid-19 är absolut inte över", säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland om den ökade smittspridningen efter försommarens många tillställningar och studentfiranden.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2022-06-28 17:00

– Smittspridningen har den senaste tiden legat på en lägre nivå, men likt övriga Sverige ökar den nu igen. Det är inte en så stor ökning, men viruset finns definitivt kvar i samhället och i år har studenterna firats fullt ut och många arbetsplatser har haft tillställningar. Därmed har antalet träffar mellan människor ökat, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Under midsommarveckan upptäcktes 113 nya fall, som kan jämföras med veckan innan då 70 nya fall upptäcktes. Det är långt ifrån alla som provtas – bara de med symtom som söker sjukhusvård eller de som arbetar inom vården provtas och smittspåras. 

Även efter midsommarhelgen finns det risk för att smittspridningen ökar.

– Midsommar är också en helg där folk reser och träffar personer som de inte brukar träffa. 

Covid-19-viruset förändras över tid och därmed kan allt fler smittas. Sedan årsskiftet är det omikron som är den dominerande varianten, men även den finns i olika former.

undefined
Återigen ökar spridningen av covid-19 i samhället. Försommarens arbetsplatsträffar, studentfiranden och andra tillställningar kopplas till den ökade smittspridningen.

– Det som sprids nu är olika varianter av omikron. Varianten BA2 har dominerat ett tag och smittat de flesta, så nu tar BA5 över mer och mer. Det innebär att man kan bli sjuk igen, även om det ofta är lindrigt. Vi hoppas att det inte kommer någon variant som orsakar svårare sjuklighet hos fler personer, säger Britt Åkerlind.

Inte heller den vaccinerade kan vara helt lugn, vilket vi tidigare har berättat om.

– Någonstans efter tre till sex månader ser man att effekten från vaccinet avtar. 

Sedan pandemin utbröt har somrarna följt ett likartat mönster: först minskad smittspridning under ledigheterna som sedan ökar framåt hösten.  

– Vi följer utvecklingen och förväntar oss ingen stor ökning under semesterveckorna. Under sommaren är man mycket utomhus vilket försvårar smittspridningen och en stor del av umgänget sker inom familjen. Till hösten, när de flesta är tillbaka på arbetsplatser och skolor, så tror vi på en ökad smittspridning. Så pandemin är absolut inte över, utan vi har fortsatt beredskap. Det bästa alla kan göra är att vara hemma om man är sjuk och följa vaccinationsrekommendationerna, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!