Cykeltjuven slår till på sommaren

Under sommaren ökar cykelstölderna markant och i augusti är antalet stölder som högst.

Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Östergötland2017-08-06 20:00

Drygt 4 000 cyklar anmäls stulna i snitt varje år i Östergötland och Linköping står för över hälften av de anmälda brotten de senaste åren.

Det kanske inte kommer som någon chock att studenttäta Linköping är den staden där det stjäls mest cyklar, både till antalet och sett till antal stölder per invånare. Under 2016 hade Linköping 1 634 anmälda cykelstölder per 100 000 invånare, nästan dubbelt så mycket som Norrköping hade under samma år. Motala hade nästan lika många cykelstölder, sett till antal invånare, som Norrköping.

– Linköping är en av de tre mest drabbade städerna i Sverige och det har att göra med universitetet. De andra två värst drabbade ständerna, Örebro och Lund, är ju också universitetsstäder. De oseriösa cykelhandlarna vet att det finns köpare hos studenterna som är ute efter en billig cykel, säger Helena Hellsten, ansvarig vid Skadeförebygg på Länsförsäkringar Östgöta.

Motala har haft en ökning av cykelstölder under de senaste fyra åren. Efter att ha snittat omkring 200 anmälda cykelstölder per år har man de senaste tre åren snittat 300 anmälda stölder och under 2016 anmäldes 343 stölder. Vadstena har däremot haft en minskning i antal anmälda cykelstölder under 2016. Efter att ha snittat strax över 50 anmälda cykelstölder per år mellan 2006 och 2015, sjönk antalet ner till endast 16 anmälningar under förra året.

– Majoriteten av cykelstölderna sker på en allmän plats. Men vi har märkt att väldigt många cyklar även stjäls på lägenhetsgården eller villatomten om man bor nära en större tätort. Troligen handlar det om att man inte låser fast sin cykel ordentligt utanför lägenheten eller villan eftersom man känner sig trygg i sitt hem och inte tror att cykeln ska stjälas där, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.

Sett över länet totalt har antalet anmälda cykelstölder ökat över de senaste åren, under 2016 anmäldes nästan 5 000 cykelstölder, jämför med drygt 4 000 året innan. För Länsförsäkringar har kostnaderna för cykelstölder i Östergötland ökat för femte året i rad och mellan 2015 och 2016 ökade kostnaderna från 4.2 miljoner till drygt 5 miljoner kronor. Även Folksam rapporterar liknande siffror, deras kostnader för ersättningar av cykelstölder i hela landet har fördubblats under de senaste tio åren.

– Det är ett vardagsbrott som drabbar väldigt många och som kan ställa till med stora besvär. Man förlorar ett transportmedel man tänkt använda och det tar tid att anmäla till polis och försäkringsbolag, säger Helena Hellsten.

Det är under sommaren som cykelstölderna skjuter i höjden allra mest. Samtliga kommuner i Östergötland har en ökning av cykelstölder under sommarmånaderna, värst är det i juli och augusti. Men även under september sker många stölder, enligt statistik från Brottsförebygganderådet (BRÅ).

– Det blir ett större behov av cyklar runt augusti och september när studenterna börjar skolan igen och då ökar stölderna, säger Helena Hellsten.

För den som fått sin cykel stulen är chansen liten att polisen ska hitta den skyldige. Enligt statistik från Brottsförebygganderådet löser polisen endast en procent av alla fall av cykelstölder. Även om få brott klaras upp påpekar Helena Hellsten att polisen gör mycket arbete i det dolda för att stoppa oseriösa cykelförsäljare.

Det finns sätt att försvåra för cykeltjuven och något som många kanske inte tänker på är att skriva ner cykelns ramnummer. Dessutom är det mycket viktigt att polisanmäla stölden.

– Ramnumret är cykelns personnummer kan man säga. Det ska man uppge till polisen om ens cykeln blir stulen. Oavsett om cykeln inte är värd så mycket är det viktigt att anmäla och ange ramnummer. När den är anmäld blir det svårare att sälja vidare, säger Helena Hellsten.

Så motverkar du cykelstölder

Använd ett SSF-certifierat lås. Lås cykeln i ramen och i ett fast föremål.

Använd gärna dubbla lås - till exempel ett inbyggt lås och ett SSF-godkänt lås.

Ställ din cykel inomhus när du inte använder den.

Om du parkerar cykeln centralt, ställ cykeln på en utmärkt plats för cykelparkering.

Undvik att parkera cykeln bakom buskage/plank eller annat som skymmer. Det underlättar bara för tjuven.

Märk din cykel, till exempel med så kallad DNA-märkning. Fotografera också cykelns ramnummer och hela cykeln.

Om du har el-cykel - ta ut batteriet och ta med dig det när du lämnar cykeln.

Köp inte en misstänkt billig cykel.

Polisanmäl alltid cykelstöld. Lämna så mycket uppgifter du kan om cykeln, framför allt ramnummer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om