De prisades på SM i mathantverk

Småländsk ostkaka bakas bäst i Östergötland. Det har Herrsäter gårdsmejeri papper på. De vann nämligen guld på SM i mathantverk.

Anna Mäler, till vänster, och Fanny Ericsson, bagare på Boställets vedugnsbageri, var på plats i Sandviken och tog emot SM-guldet i klassen för småkakor.

Anna Mäler, till vänster, och Fanny Ericsson, bagare på Boställets vedugnsbageri, var på plats i Sandviken och tog emot SM-guldet i klassen för småkakor.

Foto: Stéphane Lombard, Eldrimner

Östergötland2019-10-17 18:30

Det var på onsdagskvällen som medaljörerna i årets öppna mathantverks-SM korades. Det skedde på Högbo bruk i Sandviken där sammanlagt 542 produkter från 182 företag bedömdes i 45 olika klasser.

Deltagarna från Östergötland höll sig väl framme och kammade hem sammanlagt tre guld, ett silver och fyra brons.

Herrsäter gårdsmejeri i Åtvidaberg vann guld i klassen, "Småländsk ostkaka" med följande omdöme från juryn:

"En riktig hantverksostkaka i traditionell stil med bra konsistens och harmonisk smak."

– Jätteroligt. Ett kvitto på att det vi gör uppskattas, säger Erik Carlsson som lyfter fram sin syster Sara Carlsson som en av de drivande krafterna i gårdens verksamhet.

Det var nu inte första gången mejeriet vann guld i ostkakeklassen.

– Vi gjorde det även 2016. Vi har även ett silver i klassen "stekost" sedan tidigare, fortsätter Erik Carlsson när han lyfter fram gårdens framgångar.

Guldvinnare i Sandviken var också Boställets vedungsbageri utanför Maspelösa som segrade i klassen "Småkakor" där juryns utlåtande var:

"Med stor yrkesskicklighet skapar bagaren med nytänk en klassisk kolakaka."

– Jätteroligt, säger Boställets ägare Karin Lorin.

Hon berättar att bageriet varit med på SM flera gånger och att man vann silver i brödklassen för några år sedan.

– Nu gick vi hela vägen och tog guld för småkakor. Det var faktiskt lite otippat. Vi satsar annars mest på matbröd, men gör förstås allt annat också, typ kaffebröd och tårtor.

Karta: Herrsäter gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!