De vann Östgötapriset – och 100 000 kronor

Föreningen Ny på landet vann Östgötapriset 2019 och 100 000 kronor. Övriga pristagare var Guldkant i Söderköping och Östra Ryds IF.

Guldregn över tre föreningar i Östergötland som samtliga prisades i går under en ceremoni i Konsert & Kongress under onsdagen.

Guldregn över tre föreningar i Östergötland som samtliga prisades i går under en ceremoni i Konsert & Kongress under onsdagen.

Foto: Pelle Johansson

Östergötland2019-09-25 15:45

Det är Länsförsäkringar Östgöta som står bakom Östgötapriset och det är fjärde året som det delas ut. 

Syftet är att lyfta fram initiativ som bidrar till människors trygghet i Östergötland. I år lämnades det in sammanlagt 45 bidrag, varav tio kandidater nominerades.

I år gick förstapriset och vinstsumman på 100 000 kronor till Ny på landet som har sin bas i Mjölby.

Juryn motiverade det bland annat med att föreningen har sammanfört över tusen ungdomar i regionen och att man tack vare lägerverksamhet och nya samverkansformer lärt känna varandra i miljöer som uppmuntrar till kreativt samarbete.

Föreningen Guldkant i Söderköping uppmärksammades med 50 000 kronor för sina insatser för att öka livskvaliteten för äldre i Söderköping och Östra Ryds IF:s med 25 000 kronor för sitt arbete med att skapa gemenskap och ett sammanhang för ensamkommande flyktingar genom att integrera dem i ett fotbollsprojekt.

– Vi har en viktig roll att spela när det handlar om att stärka tryggheten i samhället, säger Stefan Nyrinder, vd för Länsförsäkringar Östgöta och fortsätter:

– Vi står inför flera utmaningar där det i många fall handlar om att minska avstånden mellan nyanlända och de som är födda och uppväxta i det här landet. Där vill vi finnas och bidra, bland annat genom att dela ut Östgötapriset.

Stefan Uner, som grundat Ny på landet tillsammans med hustrun Jeanette Uner, hade svårt att ta in att de vunnit 100 000 kronor.

– Jag är chockad. Spontant känner jag att pengarna ska gå till den lägergård vi tänkt bygga, säger han.

Karta: Konsert & Kongress Bistro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!