Del 1: "Som att vara i krig"

Människor med liggunderlag under armen och portkoder till salu. Så ser det ut i Östergötlands största städer.

Om hemlöshet
Foto Pia Molin

Om hemlöshet Foto Pia Molin

Foto: pia molin

ÖSTERGÖTLAND2013-04-02 08:03

I Norrköping stod nästan 500 personer utan bostad förra året. I Linköping valde man att inte räkna.
Men två saker har städerna gemensamt – hemlösheten ökar och kvinnor är mer utsatta än män.

Förra året fick bägge grannkommunerna pengar över. Norrköping 171 miljoner kronor, trots att socialnämnden gick 53 miljoner back. Linköping fick ett rekordstort överskott på 398 miljoner kronor. Även socialnämnden gick en miljon plus.
Samma år ökade antalet hemlösa i Norrköping med 23 personer, enligt kommunens årliga hemlöshetsundersökning. Hur många fler som förlorade sina bostäder i Linköping jämfört med året innan är okänt. Att de blev fler står dock klart.

”Djupt oroande”
Corren träffar Sanna Detlefsen på Kontaktcentrum i Linköping. Hon är chef för stöd och behandling på Linköpings stadsmission, som är kommunens största utförare av missbruksvård.
– Det är djupt oroande. Vi möter dagligen människor som inte har någonstans att ta vägen. För ett och ett halvt år sedan började vi se att människor sov på trappen här ute och gick omkring med liggunderlag. De har sina ställen och säljer portkoder till varandra, säger Sanna Detlefsen.
Orsaken är lätt att peka ut, menar hon. Det handlar om bostadsbrist. Det har blivit allt svårare för människor utan problem att skaffa sig bostad och då hamnar människorna med problem på gatan först. Många får därför stanna kvar på behandlingshem eller i skyddade boenden trots att de borde skrivits ut för länge sen.

Fler kvinnor än man tror
De flesta undersökningar visar att fler män än kvinnor är hemlösa, men Sanna Detlefsen är inte säker på det. Hon börjar berätta om kvinnorna som inte syns i statistiken. De som flyr från en våldsam man och en ohållbar situation. Kanske blir de erbjudna hjälp som de inte kan ta på grund av hotet om våld. På kvinnojourerna tas de inte emot om de är påverkade. Så i stället letar många upp en ny man, oftast en annan missbrukare, för att få skydd mot sin plågoande. Eller mot den före honom. Någonstans på vägen förlorar de kanske vårdnaden om barnen och får ytterligare en anledning att dämpa sorgen.
– Det mänskliga lidandet är enormt, kvinnorna beskriver det som att vara i krig. De måste hela tiden vakta på sig och ta sig fram på olika sätt. Att bli utsatt för ett sexuella övergrepp är något som ingår i vardagen till sist. Vem lyssnar på en hemlös kvinna som har blivit våldtagen? säger Sanna Detlefsen.
Till exempel kan en hemlös kvinna inte utsättas för brottet kvinnofridskränkning eftersom man då ska leva under ”äktenskapliga former”.

Läs mer i tisdagens Corren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om