"Den medicinska utvecklingen kräver strategiska beslut"

Den medicinska utvecklingen går i rasande fart och kommer att kräva strategisk förmåga, enligt Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif som är en branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige.

Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif som är en branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige.

Foto: Christine Olsson/TT

Östergötland2021-05-31 09:00

När förslaget om en regional läkemedelsstrategi presenterades av M och KD på en digital pressträff häromdagen deltog även Jonas Vikman:

– Den medicinska utvecklingen går otroligt fort fram. Det är inte så att patienter får samma behandling eller typ av behandling i dag som för tio, tjugo år sedan.

I dag har flera hundra sorters läkemedel utvecklats för små patientgrupper och små sjukvårdsområden, så kallade särläkemedel. Men det svenska läkemedelssystemet med rekommendationslistor, ansvarsfördelning och budgetar bygger på ett system som växte fram i slutet av 90-talet. Då handlade det om att finansiera läkemedel som skulle säljas till hundra tusentals patienter. 

Men det svenska decentraliserade systemet med 21 regioner gör det extra svårt att hänga med i den medicinska utvecklingen, enligt Jonas Vikman.

– Det vi är på väg in i nu är det som kallas precisionsmedicin. Det är ett helt nytt system där man pratar om diagnostik och prognostik, alltså där man på gennivå kan konstatera hur en patient är beskaffad och exakt specialdestinera vilken behandling som passar som man sedan noggrant också kan följa upp efteråt. 

Precisionsmedicin är ett fokusområde i den svenska regeringens life sciencestrategi och i landet pågår 20-tal projekt på området, på både statlig och regional nivå.

– Här kommer det att krävas strategisk förmåga och inriktnings- och prioriteringsbeslut, enligt läkemedelexperten Jonas Vikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!