Det blir bättre men det tar tid

– Samarbetet när personer är i behov av vård och stöd från såväl kommun som region Östergötland fungerar inte alltid.

Östergötland2016-08-16 09:57

Det säger Lena Lundgren som är ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården i Östergötland.

– Det finns mycket som behöver förbättras, men det finns stor vilja både på politisk nivå och i verksamheterna. Vi har byggt strukturer för samverkan i samrådet för vård och omsorg där såväl kommuner som regionens representanter arbetar för att få samordningen på plats.

Vad kan göras för att få det att fungera?

– De samordnade individuella planerna (SIP) är ett viktigt instrument. I den ska tydligt framgå vem som har ansvar för vad. Vi måste se till att alla som verkligen behöver en sådan får en. Alla inom verksamheterna behöver också veta hur man gör en SIP och alla berörda måste känna till den när den väl är gjord.

Det är sex år sedan det blev ett lagkrav att upprätta SIP, det finns ett samverkansavtal avseende psykiskt funktionsnedsatta mellan regionen och länets kommuner på plats. Varför tar det sådan tid att genomföra planeringen i praktiken?

– Det har inte funnits verksamhetsstöd som till exempel möjligheten till videokonferens eller gemensamma datasystem. Också det är på väg att förbättras.

Psykiatrin har kritiserats för att inte ha tid och/eller resurser för denna planering och flera av de patienter vi har mött klagar på att de har svårt att få tid hos en doktor inom psykiatrisk specialistsjukvård. Finns tillräckliga resurser inom psykiatrin?

– Vi har haft en brist på psykiater under lång, lång tid. Resursbrist ger tillgänglighetsproblem. Men också det är på väg att lösas.

Staten har tillfört kommuner och landsting/region medel för utveckling inom psykiatriområdet i många år. Varför är det så svårt att gå från ord till handling?

– Det finns inte lika mycket forskning kring psykiatri som andra medicinska områden och det finns inte uppbyggda kvalitetsregister. Innan de här sakerna är på plats är det svårt att få verkstad. Vi behöver veta vilka insatser som ger resultat. Landets sjukvårdsdirektörer samarbetar nationellt för att även psykiatrin ska nå upp till socialstyrelsens "god vård kriterier" och vi har några av grundstenarna på plats. Bland annat kvalitetsregister som nu börjar tas i bruk.

Finns tillräcklig kompetens i kommunerna för att ta sin del av ansvaret för psykiatripatienter och psykiskt funktionsnedsatta?

– Det är ansvaret har de. Antingen måste de se till att ha den själva eller få den till stånd i samverkan med andra.

Brister i vården

När skyddsnätet brister

Under 2015 utredde tillsynsmyndigheten IVO 538 klagomålsärenden avseende psykiatrisk specialistsjukvård. I lite mer än var tredje riktades kritik främst mot brister i vård och behandling, behandling före självmord, planering av vård och omsorg samt diagnostisering.

Källa: Tillsynsrapport 2015, IVO

Bildtext

Lena Lundgren. Är hälso- och sjukvårdsdirektör i region Östergötland och sitter tillsammans med bland annat kommunernas socialchefer i ledningsgruppen för samråd vård och omsorg (LGVO) vars uppgift är att leda utvecklingen av samarbetet mellan kommunernas socialtjänster och region Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om