Det vill länets partier i EU-valet

De östgötska partierna har fått lista sina tre viktigaste EU-frågor inför valet till Europaparlamentet. Här är områdena som man vill prioritera ur ett östgötskt perspektiv.

Foto: Fredrik Jonson

Östergötland2019-05-23 21:30

LÄS MER: Här är de viktigaste EU-frågorna för Östergötland.

Moderaterna

– Gemensamma utmaningar ska lösas gemensam i EU, men nationella frågor som rovdjurspolitiken ska skötas här.– Större egenförsörjning med mer lokal produktion och förrådshållning av livsmedel, medicin och drivmedel skapar ett tryggare Östergötland. Samtidigt ska det finnas en skark EU-samverkan så att resurser kan sättas in där och när det behövs.

– Nej till upphovsrättsdirektivet med länkskatt och internetfilter, det är att gå för långt.

Vänsterpartiet

– Rädda klimatet.

– Bygg upp välfärden.

– Försvara mänskliga rättigheter.

VALKOMPASS: Gör vår valkompass innan du röstar.

Kristdemokraterna

– Riv upp beslutet att kvotera föräldraförsäkringen och gör det möjligt för Sverige att ta bort sitt beslut för att istället låta föräldrarna välja vem som ska vara hemma med barnen.

– Fler gemensamma regler på livsmedelsområdet och gör det enklare för svenska bönder att sälja sina produkter på EU:s inre marknad.

– Nej till vapendirektivet och återta kontrollen över skyddsjakt.

Liberalerna

– Inför en europeisk koldioxidskatt och gör det mer intressant att tillverka fossilfria bränslen vilket skapar nya gröna företag.

– Mer europeisk frihandel, det skyddar östgötska jobb.

– Inför ett europeiskt FBI för dagens polissamarbete räcker inte till för att stoppa trafficking och internationella ligor.

LÄS MER: Så funkar valet till Europaparlamentet.

Feministiskt Initiativ

– Utveckla den regionala utvecklingsfonden och omfördela medel från rika till fattiga regioner, från storstad till landsbygd.

Lyft frågan om mäns våld mot kvinnor och anta en samtyckeslag liksom en sexköpslag likt den svenska. Fri och laglig abort ska gälla inom EU.

– Jobba mot klimatkrisen genom att EU driver på att de globala växthusgasutsläppen år 2038 ska vara noll, införa stöd till nattåg och rikta in jordbruksstödet mot omställning för ekologi och småskalighet.

Sverigedemokraterna

– Minskad EU-avgift, pengarna kan istället läggas på välfärden i regionen.

– Rättvisa konkurrensvillkor för lantbrukare.

– Mer brottsförebyggande insatser och insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck.

LÄS MER: Så påverkar Östergötland EU.

Socialdemokraterna

– Skapa ett Europa som försvarar demokratin och står upp för alla människors lika värde och rättigheter, fria medier, oberoende domstolar och som bekämpar den gränsöverskridande brottsligheten.

– Satsa på fler jobb, försvara svenska kollektivavtal och sätt löntagares intressen före storföretagens.

– Kämpa mot klimathotet genom att EU stöter på mot företag och regeringar som inte gör sin del för att minska utsläppen och ökar drivkrafterna för att ställa om så att målen i Parisavtalet nås.

Centerpartiet

– Jobba för ett demokratiskt EU som jobbar med rättsväsendets oberoende, pressfrihet och kvinnans rätt till abort. Här måste Sverige markera hårt mot länder som Ungern och Polen.

– Fokus på klimatfrågan genom gränsöverskridande samarbete på EU-nivå men också skapa förutsättningar att jobba lokalt som att Östergötland får ses biogasen utifrån ett livscykelperspektiv.

– EU och Sverige måste vara pådrivande för att rädda Östersjön.

Miljöpartiet

– Satsa på tåg i hela Sverige och nattåg till Europa, bland annat genom att skapa en europeisk tågunion.

– Skydda hav och sjöar som Vättern och Östersjön genom globala avtal som minskar spridningen av kemikalier, genom att skapa marina reservat och genom att förbjuda onödiga engångsartiklar.

– Bättre villkor för Östergötlands bönder, bland annat genom en skatt på importerat "fulkött" och ökat stöd till bönder som går över till ekologisk produktion.

Europaparlamentet

Europaparlamentet har 751 ledamöter, fördelade utifrån medlemsländernas befolkningsmängd.

Ledamöterna väljs vart femte år.

De svenska partierna tillhör följande partigrupper: S och Fi ingår i S&D, L och C ingår i Alde, M och KD ingår i EPP, V ingår i GUE/NGL, SD ingår i ECR, MP ingår i De Gröna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om