9 mars: Vintern är på väg att övergå i vår. Men löven på träden har inte slagit ut. Långt ifrån.
På måndagskvällen kallar Region Östergötland till presskonferens. Flera andra län har redan haft konstaterade fall av covid-19. Nu har smittan kommit till Östergötland.
Ingen är överraskad. Ändå slår nyheten ner som en bomb.
Smittskyddsläkare Britt Åkerlind, som snart kommer att synas flitigt i länets medier, säger:
– Vid lunchtid i dag var det 248 coronafall i Sverige och att vi som en stor region också skulle bli drabbad var bara en tidsfråga. Och nu är det första fallet här.
Den smittade personen har nyligen besökt norra Italien – den region i Europa som först drabbades av pandemin – och vid hemkomsten känt sig krasslig.
– Den här personen har agerat föredömligt och i stor utsträckning undvikit kontakt med andra människor, säger Britt Åkerlind.
Trots att beskedet om att länet fått sitt första fall inte är oväntat är intresset från allmänheten stort. Under kvällen är det tidvis svårt att komma in på regionens hemsida.
Jessica Frisk, vårddirektör, medverkar vid presskonferensen och kommer med lugnande besked:
– Vi är väl förberedda.
11 mars: Region Östergötland klassar situationen i länet som en särskild händelse. En särskild sjukvårdsledning leder arbetet och har mandat att fatta de beslut som krävs. Elva personer i länet har konstaterats vara smittade.
16 mars: Region Östergötland kallar till ännu en presskonferens. Denna gång medverkar biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg. Fram till nu har östgötarna fått veta att alla i länet som smittats har varit på resa i drabbade områden i Europa. Roberg lämnar nu ett oroväckande besked:
– Majoriteten av de smittade har varit i Italien och Österrike. Men det finns några individer som vi inte vet var de har blivit smittade och det får vi tolka som att vi har början på en smittspridning i Östergötland.
Roberg fortsätter:
– Vi hittar enstaka fall där vi inte hittar smittvägarna och det får vi tolka som att det finns början till en smittspridning ute i samhället.
Sammanlagt 35 personer har konstaterats vara smittade. Fyra av dem behöver sjukhusvård. Det är allvar nu.
18 mars: Gymnasieskolor och universitet går över till distansundervisning.
– Nu är det läge att lita på regeringen och att lita på experterna och på deras bedömning. Jag har ingen annan uppfattning utan vi ska gilla läget och göra vårt bästa för att anpassa oss till situationen, säger Sandra Wahlström, ordförande i Lärarförbundet i Linköping.
19 mars: En kvinna i 95-årsåldern med bekräftad covid-19 avlider på Universitetssjukhuset i Linköping. Det är det första dödsfallet i länet som kopplas till pandemin.
– Det var väntat att vi förr eller senare skulle få ett dödsfall i Östergötland, säger Magnus Roberg.
88 personer konstateras vara smittade. Men redan dagen därpå uppgår antalet bekräftade fall till 121.
23 mars: Britt Åkerlind meddelar att regionen inte längre tänker redovisa hur många som har smittats i länet. Siffran anses vara missvisande eftersom så relativt få östgötar kan erbjudas test – i princip handlar det om personer som är i behov av sjukhusvård och sjukvårdspersonal.
– Vi har nu en samhällsspridning. Antalet fall kommer att öka, säger Britt Åkerlind.
Beskedet möts av starka reaktioner och redan dagen därpå ändrar sig regionen. Siffrorna ska redovisas.
Ett problem för sjukvården är att ovanligt många vårdanställda är sjukskrivna. Sjukfrånvaron uppgår till tio procent, vilket är dubbelt så stor frånvaro än normalt. Samtidigt arbetar regionen med att få fram nödvändig skyddsutrustning till personalen.
– En av de högst prioriterade frågorna är att säkra tillgången på skyddsmaterial, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare i Region Östergötland.
Sammanlagt fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet.
26 mars: Statsepidemiolog Anders Tegnell, som är bosatt i Vreta kloster, hamnar i mediernas fokus. Nu låter han sig intervjuas av Christer Kustvik.
– Det är en rätt absurd situation på många sätt. Det är en konstig värld vi lever i just nu. Jag hade väl aldrig trott att vi skulle leva i en värld där vi stänger gränser och stänger in oss för att klara av den här typen av situation. Inte heller att det skulle bli en sådan uppståndelse kring mig när jag bara gör mitt jobb.
31 mars: Uppgifter från Folkhälsomyndigheten visar att Östergötland, tillsammans med Södermanland och Stockholms län, har drabbats hårdast av pandemin, sett till befolkningsstorleken.
82 personer vårdas på sjukhus i länet. Sedan utbrottet började har 19 smittade personer avlidit i länet.
13 april: Denna dag uppger Region Östergötland att 136 smittade personer samtidigt vårdas på sjukhus i länet, varav 24 inom intensivvården. Ingen vet det då, men senare ska det visa sig vara den högsta noteringen för en enskild dag under pandemin.
14 april: Ännu en mörk dag. Region Östergötland meddelar att ytterligare åtta personer avlidit och att därmed sammanlagt 46 smittade personer dött sedan utbrottet började.
– De flesta som avlider i sviterna av covid-19 är 70 år eller äldre, säger Rickard Lundin vid en presskonferens på Katastrofmedicinskt centrum.
Regionen berättar att smittan har börjat spridas på flera äldreboenden i länet, framför allt i Linköping och Norrköping. För att klara av att ta hand om alla smittade patienter har regionen tillfälligt anställt 140 personer med tidigare erfarenhet av arbete inom vården.
18 april: Sara Larsson, 52 år, blev smittad av covid-19 och vårdades i respirator på Universitetssjukhuset. Nu berättar hon i en intervju om hur hon låg nedsövd i åtta dygn.
– Personalen har varit helt fantastisk. De går i sina dräkter och ser ut som rymdmänniskor men de är så otroligt varma och frågar hur man mår och håller en i handen. Jag kände mig så otroligt omhändertagen där inne. Jag blir rörd när jag tänker på vilken medmänsklighet som finns hos de här människorna.
23 april: Över 100 personer i länet med bekräftad covid-19 har avlidit.
25 april: En helt ny intensivvårdsavdelning står klar på Universitetssjukhuset för att kunna ta emot fler covid-19-patienter.
– Vi har byggt ut intensivvårdskapaciteten i den takt vi har sett att behovet finns, säger Rickard Lundin.
27 april: Vi intervjuar sjukhuspersonal som arbetar med covid-19-patienter på US.
– Häromdagen stod jag och lagade mat och då funderade jag på vad man håller på med egentligen. Vad händer om skyddsutrustningen tar slut? Det känns som om man går till jobbet med livet som insats. Men så tänker jag att det gör ju alla andra också. Så man går bara dit. Man har inget val, säger undersköterskan Lotta Hallin.
5 maj: Kulmen har nåtts. Kurvan över antalet smittade personer i länet som behöver sjukhusvård har börjat sjunka.
– Ska vi hålla i vår svaga, nedåtgående trend så är det våra vanliga råd om att tvätta händerna, hålla avstånd och vara hemma om man är sjuk, som gäller, säger Britt Åkerlind.
8 maj: Anders Tegnell blir intervjuad en andra gång, denna gång när han är på väg till en livsmedelsbutik i Linköping för att handla.
– Det verkar som att våra nordiska grannländer är bättre på att skydda sina äldreboenden. Det behöver många fundera på varför det blev som det blev i Sverige.
12 maj: Region Östergötland uppger att antalet personer som kommer att testas för covid-19 nu ska fördubblas, från cirka 200 till 400 personer per dag. I första hand ska personer som bor på olika kommunala boenden och som uppvisar symtom provtas.
15 maj: Isabel Josephson, 35 år, berättar i en intervju att hon går in på sin nionde vecka med feber och kämpar för att få lämna nya prover.
– Eftersom jag är en av dem som kan vara hemma så testade de mig inte, men läkaren var säker på att jag har covid-19. De kollade min syresättning som var bra, som tur var.
19 maj: Regiondirektör Krister Björkegren säger att trycket på sjukvården i länet är fortsatt högt.
– Pandemin kommer att påverka oss under lång tid framöver. Det här är långt ifrån över. Det gäller att hålla i och att hålla ut, säger Björkegren och uppmanar östgötarna att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Sedan utbrottet började har 162 smittade personer avlidit i Östergötland.
25 maj: Kurvorna pekar åt rätt håll. 66 personer med covid-19 vårdas på länets sjukhus. På en månad har antalet smittade patienter i behov av sjukhusvård nästan halverats.
– Vi har en sakta sjunkande kurva nu och det känns jättebra och vi tror att det kommer att fortsätta åt rätt håll, säger Britt Åkerlind.
26 maj: Regionen meddelar att det nu är över 200 personer i länet med bekräftad covid-19 som har avlidit.
1 juni: Britt Åkerlind uppmanar östgötarna att undvika långa semesterresor i sommar. Detta för att förhindra att smittspridningen tar ny fart.
9 juni: Från och med denna dag får alla östgötar som har symtom på covid-19 möjlighet att låta sig testas. Det är dock inte aktuellt med antikroppstester.
– Vi fortsätter att skala upp vår provtagning, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.
30 juni: Över 250 personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet.
13 juli: Spridningen av coronaviruset i Östergötland fortsätter att avta. Endast ett fåtal procent av dem som testas för covid-19 har sjukdomen. Det finns inga tecken på en andra våg.
– Smittspridningen befinner sig på en stabilt låg nivå, säger biträdande smittskyddsläkare, Magnus Roberg.
Totalt 25 smittade personer vårdas på länets tre sjukhus. Fem av patienterna vårdades inom intensivvården. Sedan utbrottet började har sammanlagt 249 personer i länet med bekräftad covid-19 avlidit. Sammanlagt 3 543 personer i Östergötland har bekräftats vara smittade.
16 juli: Carl-Inge ”Calle” Gustafsson vårdades i respirator i 19 dygn för covid-19. Nu tar han sig fram med rullator och måste lära sig gå igen, berättar han i en intervju.
– Det är många som varit sjuka som har gått bort. Man funderade på om man skulle vakna igen.
– Våren försvann under tiden jag var sjuk. När vi åkte in var det inga löv på träden och när vi kom hem hade det blommat ut, säger han.
1 augusti: Det debatteras friskt i media om fördelar och nackdelar med att bära munskydd – en vanlig syn i många drabbade länder, men desto mer ovanlig i Sverige.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, delar Folkhälsomyndighetens bedömning i frågan.
– Vi ska inte använda munskydd hit och dit i samhället utan kontroll. Det viktigaste är fortfarande att vara hemma när man är sjuk, säger Åkerlind.
11 augusti: Magnus Roberg avslöjar att det skett ett lokalt utbrott på en privat fest.
– Det blev rätt många smittade, säger Magnus Roberg.
Utbrottet gör att östgötar som vill besöka Norge får ställa in sina resor.
– Vi hade en liten minitopp och det är det som har gjort att vi halkat över Norges gräns. Det lokala utbrottet lyfte oss över Norges ribba.
Att Norge har kommit lindrigare undan än Sverige under coronapandemin bär dödstalen vittnesbörd om. I Östergötland har sedan utbrottet började 271 personer med bekräftad covid-19 avlidit. I hela Norge har 256 smittade personer dött under pandemin, enligt uppgift från Johns Hopkins-universitetet.
23 augusti: Skolor och arbetsplatser har börjat fungera som vanligt men länets smittskyddsläkare ser ännu inga tecken på en andra våg. Endast sex covid-19-patienter vårdas på länets sjukhus – en på Universitetssjukhuset och fem på Vrinnevisjukhuset. Ingen vårdades på intensivvårdsavdelning.
– Det är låga siffror, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Hittills har 3 910 personer i Östergötland testat positivt för covid-19.
Sedan utbrottet började har 276 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.
8 september: Britt Åkerlind säger att upp till 600 personer låter testa sig varje dag för covid-19 – till en kostnad av 720 000 kronor per dag. Men det är bara en procent av dem som testas som har sjukdomen.
– Vi har massor av förkylningsvirus som cirkulerar, så många barn är snuviga. Men det finns inga tecken på att det är covid-19.
Sammanlagt 283 smittade personer har avlidit i Östergötland under pandemin. 4 022 personer har konstaterats vara smittade. Fyra smittade personer vårdas på sjukhus.
19 september: 150 studenter vid Linköpings universitet samlas till en privat fest i Tinnerö eklandskap i Linköping. Detta leder till ett klusterutbrott med cirka 35 smittade studenter.
– Reglerna måste ha fallerat, man har inte kunnat hålla distansen. Det är precis det här som vi har varnat för, att smittan kan spridas om många samlas på samma ställe där det är tätt och några kanske till och med delar flaskor och glas med varandra, säger Britt Åkerlind.
15 oktober: Länet har drabbats av ännu ett klusterutbrott sedan flera spelare i hockeylaget Mjölby HC smittats av coronaviruset.
– Vi har nu elva spelare och en ledare som konstaterats vara smittade. De som är smittade håller sig isolerade för att undvika vidare smittspridning, säger Britt Åkerlind.
19 oktober: Smittspridningen har tagit ny fart i Östergötland och för första gången på lång tid behöver en smittad person intensivvård. Smittskyddsläkaren säger att två boenden för äldre i länet har fått in smittan.
–Jag börjar bli mer orolig än tidigare, säger Britt Åkerlind.
Sedan utbrottet började har 294 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.
23 oktober: Regionen kallar till presskonferens. Regionstyrelsens ordförande, Kaisa Karro (S), säger att länet har drabbats av en andra smittspridningsvåg. Regionen väljer även att justera ner antalet avlidna i covid-19 till 253 personer sedan utbrottet började.
28 oktober: Regionen uppger att ytterligare 122 personer har smittats av coronaviruset på ett dygn. 28 smittade vårdas på sjukhus, varav tre inom intensivvården.
29 oktober: De regionala allmänna råden skärps i länet i ett försök att hejda smittspridningen.
– Det är viktigt att vi är enade i Östergötland när vi måste ta en del tuffa beslut. Smittspridningen i Östergötland är nu av en sådan omfattning att vi tillsammans med Folkhälsomyndigheten bedömer att det är nödvändigt att tillämpa de här regionala allmänna råden, säger regiondirektör Krister Björkegren.
6 november: Regionen meddelar att testkapaciteten är starkt begränsad på grund av att en maskin som används för att analysera proverna har gått sönder. Det är inte längre möjligt att boka ett test via 1177.
9 november: Regionen meddelar att ytterligare 149 östgötar smittats av coronaviruset. 65 smittade vårdas på sjukhus, varav tio inom intensivvården. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att det kan bli aktuellt att skärpa de lokala allmänna råden om inte smittspridningen hejdas.