Viltolyckorna ökar i länet – 35:an bland de värsta

En snörik och kall vinter beskrivs som stora anledningar till att viltolyckorna ökade i Östergötland under 2023. Och värst är en viss väg förbi Åtvidaberg.

Helena Hellsten, trafiksäkerhetsspecialist på Länsförsäkringar Östgöta, förklarar att man bör vara extra vaksam för vägpasserande vilt under vintern.

Helena Hellsten, trafiksäkerhetsspecialist på Länsförsäkringar Östgöta, förklarar att man bör vara extra vaksam för vägpasserande vilt under vintern.

Foto: Peter Jigerstrom

Östergötland2024-01-21 12:00

Förra året noterades fler viltolyckor i landet än någonsin tidigare, visar ny statistik. Även i Östergötland har olyckorna ökat, då det här rapporterades in 300 fler viltolyckor än 2022.

Finns det några vägar som är mer drabbade än andra?

– Riksväg 35 mot Åtvidaberg. Den är en av de värsta i Sverige tyvärr, säger Helena Hellsten och fortsätter:

– Den är ju i plan att byggas om, och då ska det upp viltstängsel. Men tyvärr så tar all planeringen mycket tid. Vi hade önskat att kunna göra en "quick fix", men vi jobbar intensivt med Trafikverket och Åtvidabergs kommun för att se vad vi kan göra under tiden.

En stor del av orsaken till det ökade antalet olyckor tillskrivs snöfallet i slutet av året. Detta eftersom djuren då i högre utsträckning gav sig ut över vägar i sin jakt på mat.

– De rör sig på ett annat sätt på vintern. Med tanke på kylan kan de inte stå stilla på samma sätt, så det blir mer rörlighet bland viltet. Då blir det mer att de kommer ut i trafiken tyvärr. Sen har vi väldigt stora stammar av dovvilt, framförallt i de södra delarna av Östergötland, som gör att det blir många olyckor, säger Helena Hellsten, trafiksäkerhetsspecialist på Länsförsäkringar Östgöta.

undefined
Helena Hellsten, trafiksäkerhetsspecialist på Länsförsäkringar Östgöta, förklarar att man bör vara extra vaksam för vägpasserande vilt under vintern.

Jämfört med förra året har antalet olyckor med dovhjort ökat med 15 procent jämfört med snittet mellan åren 2018-2022. Som motsats har dock antalet vildsvinsolyckor minskat, även det med 15 procent under samma tidsperiod. Vanligast är olyckor med rådjur, som har ökat med åtta procent. Totalt inträffade cirka 4 000 viltolyckor i länet under 2023.

Helena Hellsten förklarar att försäkringsbolagen, tillsammans med polis, Nationella Viltolycksrådet och andra involverade, har en god kännedom över områden där vilt förekommer och var risken för olyckor är större. 

– Men man kan ju inte be trafiken att köra 20 kilometer i timmen heller. Dock är det viktigt att man är extra vaksam och framför allt, håll avstånd!

undefined
De flesta viltolyckor sker oktober-december, men trots det är inte faran över andra månader.

Om olyckan trots det är framme, vad ska man tänka på?

– Du har en skyldighet att anmäla det till polisen och märka ut var olyckan skedde, oavsett om djuret har dött eller om det springer iväg. För då skickar de ut en eftersöksjägare. Ett tips är att använda 112-appen för då får man också ens position och koordinater som man kan ge till larmoperatören.

Så undviker du olyckan

Tänk på det här för att undvika viltolyckor:

– Anpassa hastigheten efter väglag och sikt.

– Håll uppsikt på både vägen och terrängen intill.

– Var särskilt uppmärksam i skymning och gryning.

– Många djur är flockdjur – fler kan dyka upp.

– Ta varningsskyltar på allvar.

Källa: Länsförsäkringar Östgöta

Karta: Riksväg 35
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!