När Elin Karlsson läste boken "Prylbanta" fick hon idén om att själv försöka leva så miljövänligt som möjligt. Tekniska verken, där Elin arbetar som kommunikatör, hakade på idén och lät henne blogga om upplevelsen för att inspirera andra.
– Att leva cirkulärt är ett helhetstänk. Det handlar om att undvika att köpa nytt och istället laga, låna eller köpa begagnat.
Elin har nu kommit mer än halvvägs i sitt projekt, som hon alltså bloggar om på Tekniska verkens hemsida och instagrammar kring under namnet "En god cirkel".
– Det har gått förvånansvärt bra och varit lättare än jag trodde. Man vänjer sig och slutar tänka på vad man borde köpa. Jag har fått mer tid till att läsa och lyssna på podcasts.
Elin har prylbantat sin lägenhet och sålt sakerna så att de får längre liv. Tandborsten i plast är utbytt mot en hållbar och nedbrytningsbar i trä. Hon sparar och planterar blasten på plastkruksalladen, lånar borrmaskin istället för att köpa ny och använder trasiga nylonstrumpor som hårsnodd. Återbrukar och återvinner. Snart ska hon anordna en kläddag och byta ut innehållet på sin gamla Macbook istället för att köpa ny.
Hennes blogg genomsyras av glädje och uppmuntran, utan pekpinnar, och Elin är alltid uppriktig kring det som inte gick precis som hon hade tänkt.
– Man måste inte avstå från allt, man får göra det som fungerar för sig själv. Jag bor mitt i Norrköping, så självklart är det lättare för mig att åka kollektivt än för någon på landsbygden.
Men under året har klimatångesten ändå nafsat henne i hälarna.
– Det är svårt att inte få prestationsångest när något går fel. Jag köpte till exempel ett nytt duschdraperi, för vi behövde verkligen ett och hittade inget på second hand.
Den största utmaningen var att försöka leva en vecka utan att generera något avfall, så kallat "zerowaste".
– Det var stört omöjligt att inte slänga en endaste sopa eller återvinna någon förpackning. Engångsartiklar och förpackningar finns överallt och det var jättesvårt att handla en måltid utan förpackningar, säger Elin.
Förra sommaren var hon i Köpenhamn och besökte en förpackningsfri butik där det gick att köpa mat på lösvikt, det var bara att ta med sina egen burkar och flaskor. Liknande affärer finns nu i Malmö och Stockholm.
Elin uppmanar andra att pröva att leva mer resurseffektivt.
– Det är inte alltid det mest smidiga, men ger en bra känsla i magen.