Regionchefens tre råd till de östgötska företagen

Hur ska östgötska företagare agera i spåren av kriget i Ukraina? Johan Olsson, tillförordnad östgötsk regionchef i Svenskt Näringsliv, har tre tydliga råd.

En ögonblicksbild från en gata i Moskva där ett par kvinnor passerar ett fönster där de rusande växlingskurserna för ryska rubeln visas. Till höger Simon Helmér (överst), vd i Östsvenska Handelskammaren, och Johan Olsson, tf regionchef i Svenskt näringsliv.

En ögonblicksbild från en gata i Moskva där ett par kvinnor passerar ett fönster där de rusande växlingskurserna för ryska rubeln visas. Till höger Simon Helmér (överst), vd i Östsvenska Handelskammaren, och Johan Olsson, tf regionchef i Svenskt näringsliv.

Foto: TT/Pressbilder

Östergötland2022-03-01 10:00

– Först och främst vill jag framhålla att Rysslands attack på Ukraina är en stor tragedi. Den orsakar stort mänskligt lidande och den kommer få stora konsekvenser på säkerhetspolitiken och ekonomin i världen. Det viktigaste nu är att rädda liv, att få människor i säkerhet.

Johan Olsson fortsätter:

– Det här skapar en stor osäkerhet, inte bara bland företag utan hos oss alla. Det är den allvarligaste krisen i Europa på decennier, så vi måste ta höjd för att det kommer drabba oss på många olika sätt. Exakt hur är svårt att överblicka idag, men det är klart att det får stor påverkan på företag som har verksamhet eller handel i eller med Ryssland, Ukraina och Belarus. Först måste de fokusera på säkerheten för personalen, sedan säkra upp verksamhet och leveranskedjor.

undefined
"Det är den allvarligaste krisen i Europa på decennier, så vi måste ta höjd för att det kommer drabba oss på många olika sätt" säger Johan Olsson, tf regionchef i Svenskt Näringsliv, om kriget i Ukraina.

Har Svenskt Näringsliv några generella råd till företagen i Östergötland?

– Vi vill lyfta tre saker: Man måste göra en lägesbild över sin sårbarhet. Inte bara i Ryssland, Ukraina och Belarus utan se över hur beroende man är av andra europeiska länder också som nu riskerar att drabbas av motåtgärder. För det finns ju direkta och indirekta konsekvenser av det här. Sen måste man ha koll på sina leveranskedjor, i alla led. Och det tredje är alltid viktigt: se över cybersäkerheten, säger Johan Olsson.

undefined
Simon Helmér.

Simon Helmér, vd på östsvenska Handelskammaren, är också tagen av utvecklingen:

– Alla jag möter och talar med, företag och privatpersoner, oavsett verksamhet, faller tillbaka i det mänskliga lidandet. Det är en så oerhört tragisk utveckling. Det är svårt att diskutera konsekvenserna när det mänskliga lidandet är så starkt.

– Men det är tydligt att detta, tillsammans med pandemin där vi haft två år med störningar i leveranskedjorna och högre fraktpriser, skapar en stor, generell oro bland företagen. 

undefined
Några kvinnor passerar ett fönster i centrala Moskva där växlingskurserna för den ryska rubeln visas.

Vad kan Handelskammaren göra för de östgötska företagen?

– Vi är en kunskapsorganisation som hjälper 300 företag i vår region med internationell handel. Därför genomför vi på onsdag ett kostnadsfritt digitalt seminarium om hur företag påverkas av händelserna i Ukraina och Ryssland. Den positionen kan vi ta i detta, se till att företagare får svar på sina frågor.

– Ska jag peka på något positivt i allt det mörka så är det hur resolut EU och dess allierade svarar med sanktioner. Det stärker de demokratiska krafterna, säger Simon Helmér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!