De senaste veckorna har larmen om mediciner som är restnoterade kommit från hela landet.
Att vanligt Kåvepenin nu hör till dem oroar inför kommande influensasäsong. Brist på den aktiva substansen PcV (fenoximetylpenicillin) har angetts som en av orsakerna.
Kåvepenin används vid vanliga infektionssjukdomar som halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation, lunginflammation och också borreliainfektion.
– Det är ett ansträngt läge inom vården med många olika restnoteringar varav Kåvepenin är en av många. Vår leverantör av läkemedel meddelar att Kåvepenin finns tillgängligt i flera olika förpackningsstorlekar. För just detta läkemedel finns det flera tillverkare vilket är positivt. Tillgången kan dock variera över tid, men det är inte så att all Kåvepenin är slut, säger Ulrika Whiss, enhetschef på regionens läkemedelsenhet.
Vad beror detta på?
– Enligt en av tillverkarna handlar det om kapacitetsbrist, ökad efterfrågan samt att de olika fabrikerna som är involverade gradvis förbättrar sin produktionskapacitet.
Hur agerar ni från regionens sida?
– Tillsammans med övriga regioner, företag och myndigheter arbetar aktivt med det utmanande läget kring alla restnoteringar och försöker på många olika sätt underlätta för vården, apotek och patienterna.
Och om läget försvåras ytterligare?
– Det pågår dialoger kring hur eventuella prioriteringar kan behöva ske om läget blir än mer utmanande. Vid de allra flesta restnoteringarna finns dock alternativ som patienten kan få, säger Ulrika Whiss.