Fästing bakom harpest i Östergötland

Rör inga döende eller döda djur i naturen om det inte är uppenbart att de skadats av yttre våld, som en trafikolycka. Anledningen är risken att smittas av harpest.

STOCKHOLM 020521 -  
Fästing sommarens plåga. 
Foto: Jan Collsiöö kod 1001 
COPYRIGHT PRESSENS BILD

STOCKHOLM 020521 - Fästing sommarens plåga. Foto: Jan Collsiöö kod 1001 COPYRIGHT PRESSENS BILD

Foto: JAN COLLSIÖÖ

Östergötland2013-08-26 20:15

Den varningen ger nu Veterinärförbundets informationschef Johan Beck-Friis, sedan han själv hittat en döende hare, som fått harpest via ett fästingbett. Händelsen inträffade i midsomras, när han besökte en gård i Lönsås utanför Borensberg.

– Jag upptäckte haren i en dikeskant när den var döende, men lät den vara på grund av infektionsrisken. När jag kom tillbaka ett par timmar senare var den död.

Smittsam bakterie

Utrustad med skyddskläder tog han haren i dubbla plastsäckar och fraktade den till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Analyser har visat att haren drabbats av harpest och att smittkällan var en fästing. Harpest förekommer annars mest i Norrland med myggor som främsta smittkälla.

– Det nya, förutom att harpest visar sig finnas så långt söderut som i Östergötland, är att även fästingar kan sprida sjukdomen. Harpest orsakas av en bakterie som är mycket smittsam för människor, men även för katter och får. Hundar drabbas av någon anledning inte lika lätt, men de kan däremot fungera som passiva smittspridare, säger Johan Beck-Friis.

Vilka råd ger du människor som vistas i naturen?

– Den här upptäckten visar hur viktigt det är att undvika att bli stucken av insekter och att kontrollera kläder och sig själv i duschen noggrant varje gång man har varit ute i skog och mark. Man ska inte skrämma upp människor, men harpest är en mycket smittsam bakterie. Den som drabbas blir väldigt sjuk, antingen i luftvägarna eller infekterad där man blivit stucken och får hög feber.

Öka medvetenheten

Johan Beck-Friis uppmanar även sjukvården att bli mer medveten om att harpest kan spridas av fästingar.

– Att fästingar inte bara kan orsaka borrelia och TBE utan även harpest är inte tillräckligt känd inom sjukvården och framför allt inte att harpest måste behandlas med andra antibiotika än dem man använder mot borrelia. Penicillin fungerar inte mot harpest, säger han.

Biologiskt stridsmedel

Johan Beck-Friis påpekar att den bakterie som orsakar harpest i USA klassas som biologiskt stridsmedel.

– Världens alla länder har skrivit under på att man inte ska utveckla biologiska vapen längre och forskningen i USA är nedlagd, men bakterien finns ju kvar i naturen. Den blir man inte av med genom ett sådant beslut.

Några fler smittade harar i Lönsåstrakten har Johan Beck-Friis inte fått kännedom om.

Några fall om året

För länsveterinär Maria Leclercq är harpest i Östergötland inget nytt för Östergötland.

– Det förekommer några fall om året, framför allt under höstarna. Det vi gör är att informera om harpest på länsstyrelsens hemsida och tar kontakt med smittskyddsenheten på US när vi får kunskap om fall, eftersom det är en anmälningspliktig sjukdom, säger hon.

Enligt smittskyddsläkare Helena Hedbäck finns det inget inrapporterat fall i år, men i fjol inträffade sex fall i länet.

– Bara två av dem hade smittats i Östergötland och tidigare år handlar det bara om enstaka fall. Även om harpest är ovanligt är det viktigt att sjukvården tänker på att sjukdomen kan finnas även här, särskilt under sensommar och höst med influensaliknande symtom som hög feber, ont i kroppen och illamående, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om