Finn Bengtsson (M) får mothugg av partikamrater

Moderate Finn Bengtsson vill inte stödja Decemberöverenskommelsen, DÖ, men får inte medhåll av sina partikamrater på den östgötska riksdagsbänken.

STOCKHOLM 20150110
Anna Kinberg Batra valdes till ny partiordförande för Moderaterna av partiets extrastämma i Friends Arena i Solna på lördagen.
Foto Henrik Montgomery / TT / kod 10060

STOCKHOLM 20150110 Anna Kinberg Batra valdes till ny partiordförande för Moderaterna av partiets extrastämma i Friends Arena i Solna på lördagen. Foto Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Östergötland2015-01-14 22:00

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) från Linköping har i dagarna ifrågasatt budgetuppgörelsen Allianspartierna ingått med regeringspartierna och sagt att han förbehåller sig rätten att inte följa den i kommande budgetomröstningar. Uppgörelsen innebär bland annat att minoritetsregeringars budgetar ska släppas fram till valet 2022.

Bengtsson får dock inte medhåll från sina partikamrater på östgötabänken. Andreas Norlén (M) tycker att man måste se till alternativen innan man ifrågasätter överenskommelsen.

– Vi kan ha fortsatt kaos inför varje budget, som i Italien. Vi kan ha den danska lösningen där de borgerliga skulle styra med stöd av Sverigedemokraterna. Eller så kan vi ta den finska lösningen där alla partier utom de på ytterkanten sitter i samma regering, och där det inte spelar någon roll vad man röstar på. Inget av länderna är bra förebilder, tycker jag, säger han.

Till skillnad från Finn Bengtsson arbetade Andreas Norlén aktivt med DÖ, och hade därmed god insyn innan det presenterades för offentligheten. Han hade gärna sett att fler hade insyn, men påpekar att partistyrelsen har självklar rätt att ingå politiska överenskommelser å Moderaternas vägnar.

– Överenskommelsen binder inte formellt någon riksdagsledamot, men om partiledningen ingår en överenskommelse följer man den, säger han.

Så om någon moderat röstar emot regeringens vårbudget gör den fel?

– Vi har en partilinje i alla frågor, och vill man rösta på ett annat sätt får man ta upp det i förväg och diskutera i riksdagsgruppen.

Förutom Norlén är det ingen av de östgötska riksdagsledamöter Corren pratar med som informerats om några detaljer i DÖ innan den presenterades för allmänheten. Ändå är de övervägande positiva till uppgörelsen.

Den tredje östgötska moderaten, Betty Malmberg, håller dock med Finn Bengtsson om att det hade behövts mer förankring och diskussion innan beslutet.

– Men det viktigaste är att Sverige slipper återuppleva höstens regeringskaos och att Alliansen visar att vi håller ihop, säger hon.

De östgötska Allianskamraterna är i stort sett på Norléns och Malmborgs sida. Mathias Sundin (FP) har tidigt uttalat stöd för en budgetuppgörelse. Magnus Oscarsson (KD) uttrycker ingen större kärlek till DÖ, men ser inte heller något bättre alternativ i det uppkomna läget.

– Det är kanske uselt eller så är det gott, det får vi se. Men landet måste regeras, och då kan vi inte ha kaos. Ingen tjänar på det, säger han.

Lena Ek (C) håller med.

– Tusentals företagare och jordbrukare är beroende av att ha en budget på plats. Man kan inte ha kvartalspolitik som SD vill ha. Då får man tänka högre.

Socialdemokraternas Johan Andersson säger sig till fullo stå bakom överenskommelsen, och förstår inte oppositionen mot den.

– Man kan inte bryta den innan bläcket ens har hunnit torka. Om vårbudgeten skulle falla är det ett väldigt stort svek och det är risk för kris i Sveriges riksdag, säger han.

Regeringen, och i viss mån Vänsterpartiet, har utmålats som vinnare i uppgörelsen. Allianspartierna håller inte med:

– Det Stefan Löfven helst vill är att bryta upp blockpolitiken. Nu bevarar vi den i två mandatperioder. Det är en viktig framgång för borgerliga partier att vi fortsätter ha två regeringsalternativ, säger Andreas Norlén.

– Vinnarna är vanliga människor och vanliga företagare. Och för oss är vinsten att vi också kan regera i minoritet utan att det blir kaos när vi vinner valet 2018, säger Lena Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om