Det lär bli en totalskörd på minst 5,75 miljoner ton. Det betyder att exporten kommer att öka rejält.
– Det ser underbart bra ut på fälten, säger Peter Borring, regionordförande för LRF i Östergötland. Så vi går och håller andan...
För än är det för tidigt att jubla. Mycket kan fortfarande hända. För mycket torka i juli, till exempel, skulle kunna leda till att spannmålet brådmognar. Då blir det en stor volym att skörda, men inte så mycket i axen.
Det är framför allt de höstsådda grödorna som har fått bästa tänkbara förutsättningar i år, såväl vete som raps. Det är höstgrödorna som dominerar i Östergötland. En mild höst med mycket regn gav starka plantor som fick växa till sig ända in i december. Sedan följde en mild vårvinter. Dessutom blev det väldigt små rapsbaggeangrepp, eftersom det var ganska blåsigt vid rätt tidpunkt. Vissa odlingar har klarat sig helt utan bekämpningsmedel.
Resultatet av vårsådden är mer varierat. Peter Borring berättar att ogräsen i vårsådden också gillar klimatet, särskilt tistlarna mår bra i år.
– De är det största hotet mot ekologiska odlingar, säger han.
Kommer bönderna att bli rika i år då? Nja, som vanligt beror deras resultat på världsmarknadspriserna, och i år tycks även övriga Nordeuropa, Ryssland, Nordamerika och Australien få goda skördar.
Förra året exporterades 900 000 ton spannmål från Sverige. I år väntas exporten öka med över 40 procent. Samtidigt är den svenska produktionen en bråkdel av den samlade världsmarknadsproduktionen. 275 miljoner ton spannmål produceras i Europa och 1 800 miljoner ton i världen. En bra eller dålig skörd i Sverige påverkar inte priserna så mycket.
Låga priser gynnar inte heller konsumenterna särskilt mycket. Höjda råvarupriser brukar i och för sig ge högre livsmedelspriser, men motsatsen gäller sällan.
– Mellanleden mellan bonden och konsumenten består av stora aktörer, säger Peter Borring. Det kan helt enkelt inte bli så bra skördar och så låga råvarupriser så att konsumenterna tjänar på det.